Barkács tippek

Biztonsági tippek Csináld Magad mestereknek

2021.03.25 13:03
Biztonsági tippek Csináld Magad mestereknek

Néhány lecke, melyet nyakatekert helyzeteinkből és fájdalmas tapasztalatainkból elsajátíthatsz.

Szerkesztői gárdánk tagjai felfedi elkövetett barkácshibáikat és megosztják, mit tanultak meg a létrákkal, az elektromossággal, a tetőkkel, a szögbelövőkkel vagy a magasnyomású tisztítók használatával kapcsolatban.

 

 

Figyelj a leeső eszközökre

Soha, semmit ne hagyj a létra tetején. Tuti, hogy a fejedre fog pottyanni.

Ha védőszemüveg nélkül használod a csiszolót nem érhet meglepetésként, ha fém szilánk kerül a szemedbe. Azonban sok olyan eset van, mikor előzetes gyanú nélkül is könnyen baleset érhet barkácsolás közben. Mélyebbre ástunk, és szerkesztőinket kértük, meséljenek a házkörüli munkák végzése közben szerzett sérülésekről. Jöjjön most ezekből néhány, kiegészítve egy pár tanáccsal.

Te is gyakran felejtessz a létra vagy az állvány tetején szerszámokat? Egyik szerkesztőnk bátyja egy szögbelövőt felejtett az éppen épített fal tetején. Mikor lentebb folytatta a munkát, a kalapálástól keletkezett rezgés miatt a szerszám a fejére esett.  A létrák tetején bizonytalanul imbolygó eszközök és a tetőn felejtett szerszámok mind komoly baleset forrásai lehetnek.

 

 

A magasnyomású mosók a bőrt is lehorzsolják

Egy kollégánk a következőt mesélte, “A beton udvar kitakarítása végett béreltem egy nagy nyomással működő mosót. A takarítás után vettem csak észre, hogy a teraszon levő székek párnái is igen piszkosak. Egyik kezemmel a párnát tartva, a másik kezemmel próbáltam meg elindítani a mosót. Nem figyeltem eléggé, és a spriccelő vízsugarat egyenesen a kezemre irányítottam. A párnát szinte azonnal el is ejtettem, és csak azt láttam, hogy a nagyujjamon felvált a bőr, a seb pedig erősen vérzik. Mára már kialakult bennem a tisztelet a víz iránt, különösen akkor, mikor minden elért négyzetcentiméterre 80 bar nyomás jut. És gazdagabb lettem egy 5 centiméteres, Z alakú sebbel is – melyet persze nem Zorro, hanem én magam okoztam.”

A magasnyomású mosók által okozott sérülések meglepően gyakoriak és veszélyesek. A víz és a baktériumok a nagy nyomás miatt a bőr mélyebb rétegeibe hatolnak, ahol fertőzést okozhatnak. Az ilyen nagynyomású tisztítókkal mindig bánj úgy, mintha egy töltött fegyverrel bánnál.  

 

 

Szögbelövős baklövés

Egy apró botlás a szögbelövővel a kézben, és a szög könnyen a lábadban landolhat.

Egy szögbelövő segítségével rögzítettünk éppen egy rétegelt lemezt egy gerendához. A szerszám folyamatos üzemmódra volt állítva. Ekkor ahelyett, hogy rá kellene illeszteni a szerszám felső részét a felületre, és megnyomni a gombot minden egyes szög belövéséhez, elég csak a fa felületére nyomni a szögbelövőt, és tartani azt. Ez nagyon hasznos akkor, mikor jelentősen felgyorsítja a munkát, de kevésbé kívánatos akkor, mikor oda is szög kerül, ahova nem szeretnénk. És velünk éppen ez történt. Kapkodtam, és véletlenül a csizmám került a szerszám elé. Szerencsére, a szög csak súrolta a lábujjamat. A szögbelövőt mindig állítsd a biztonságosabb, szakaszos használati üzemmódba. Nem éri meg kockáztatni azért az egy két percért azt, hogy egy szög véletlenül a lábadat találja el.

 

 

Elkapva és behúzva

Éppen egy nagyméretű lyukfűrészt használtam, és közelebb hajoltam, hogy nagyobb nyomást tudjak kifejteni. A fűrész pedig bekapta a pólóm anyagát. A nagy pánikban megnyomtam véletlenül a ravaszzárat (általában ezt minden szerszámon kiakasztom, hogy minimalizáljam a veszélyt, de ez alkalommal nem tettem). A fűrész behúzta a pólómat és a mellkasomig jutott. Szerencsére megúsztam nagyobb sérülés nélkül, de szereztem néhány csúnya spirálnyomot, és egy miszlikbe aprított pólót, mielőtt ki tudtam kapcsolni a gépet. Két dolgot is megtanultam: az ilyen szerszámok használatakor nem viselünk bő, laza ruhát és nagyon odafigyelünk a ravaszzárra.

  

 

Az áram alatt levő vezeték könnyen elintéz

Elektromos sokk

Az elektromos sokk akár meg is ölhet. Mindig ellenőrizd a feszültséget egy érintésmentes feszültségvizsgálóval, mielőtt a vezetékekhez érsz.  

Egy rádiót dugtam be a konnektorba és mikor az hirtelen elhallgatott, kikapcsoltam az elosztót. Úgy gondoltam, biztonságos a kapcsolószekrényben végzett munka, és úgy folytattam, hogy kihúztam a vezetéket a konnektorból. Hirtelen arra eszméltem, hogy áram fut végig a karomon, és hátraestem. Mint kiderült, két áramkör is csatlakoztatva volt a konnektorba, és csak az egyik volt kikapcsolva.

Nagyon veszélyes csupán feltételezni dolgokat az elektromossággal kapcsolatban. Egy feszültségvizsgálóval mindig ellenőrizd a vezetékeket és dupla ellenőrzés céljából használj egy érintésmentes vizsgálót is, mielőtt bármilyen elektromos munkát végeznél.

 

 

Forgó fémdarab által okozott vágás

Itt egy másik anekdota szerkesztőnktől. “Egy fémdarabba fúrtam lyukat a fúrógéppel. Siettem, ezért nem törődtem azzal, hogy a fémet rögzítsem az asztalhoz. A fűrész feje bekapta a fémet, és kicsavarta a markomból. A forgó fémdarab egy hatalmas, mély vágást ejtett a kezemen. Tizennégy varrattal, és néhány kórházban töltött órával később már nagyon bántam, hogy nem szántam rá azt a pár pillanatot a fémdarab rögzítésére. ”

Meglepődnél, milyen gyorsan tud kiszabadulni a szorításodból a fém akkor, ha nincs rögzítve. Többektől is hallottunk már a fentiekhez hasonló esetet. A lecke elég világos: Lassíts, és rögzítsd az anyagot, mielőtt a fúrót használod.

 

 

A repedő ág már nem tartja a létrát

Szerkesztőnk egy télen a kertjében álló szép tölgyfára rakódott jég miatt aggódva egy láncfűrésszel vágta le a fa egyik ágának végét. Így emlékszik: “Mikor keresztülvágtam az ágat, természetesen megoldódott a súlyprobléma, és az ág a levegőben lebegett, ami nyilvánvalóan azt is jelentette, hogy a neki támasztott létra elvesztette a támaszát.” Munkatársunk nem sérült meg, de ez egy nagyon jó lecke volt.

Ha legközelebb is egy láncfűrésszel a kezedben másznál fel egy létrára, inkább kérd egy profi segítségét. Sokkal olcsóbb lesz, mint egy ellátás a sürgősségin.

 

 

Egy gerenda könnyen kiüthet

Túllógó gerenda

Óvakodj a fejmagasságban levő gerendáktól. Mindig akkor talál el, mikor nem is számítassz rá.

Kollégánk hazafele sietett a nap végén, ám a sarkon befordulva egy kilógó gerendába ütközött. A baseball sapka sityakja ugyanis lecsökkentette a látóterét – és DURR! A sürgősségin tett látogatás után, egy halom varrattal a fején, már sokkal körültekintőbben kerülte ki s fejmagasságban levő elemeket és úgy döntött, hogy inkább fordítva viseli a baseball sapkát.  

 

 

Álltörő fúrófej

Mikor egy erős fúrógépen a fúrófej hirtelen megakad vagy leáll, a forgatónyomaték könnyen lelökhet a létráról… de történhet rosszabb is!

A vízvezeték szerelőm éppen egy erős Milwaukee Hole-Hawg fűrésszel igyekezett egy nagy lyukat vájni a padlóba. Alulról felfele dolgozott a padlót tartó gerendák között, mikor a fúró valamibe beleütközött, a fúrófej pedig kiugrott. A fúró nyele körbe körbe forgott, állon találta a mestert és lelökte a létráról. Összezúzódott az egész állkapcsa és egy hétig rágni sem tudott, de legalább nem tört el egy csontja sem. Még a legkisebb fúrókban is hatalmas a forgatónyomaték, így a sérülések elkerülése végett tartsd az arcodtól távol a fúrót.

 

 

A karate ütés visszafele is elsülhet

Egyik szerkesztőnk figyelemfelkeltő története: “Egy vékonyabb lécet egy ‘kung-fu’ ütéssel akartam elhasítani, így nekilendítettem egy szegélykőnek. A letört darab bumerángként viselkedett, hihetetlen sebességgel csapott arcon és egy nagy monoklit hagyott a szemem körül. Persze, eljátszottam, hogy nem fáj, de mikor hazaérve a feleségem a történtekről kérdezett, elkezdtem jajgatni. Néha nehéz keménynek lenni.”

Sok hasonló történetet hallottunk lécek és lemezek katasztrofális törési kísérleteiről. Fogadj meg egy tanácsot: A fűrész még mindig a legjobb eszköz arra, hogy eltávolítsd a felesleges részeket.

 

 

Veszélyes fűrészpor

Sokan ténykedtek már közülünk új ház építésénél is, melynek utolsó lépése a tetőfedés. Ez azonban jó sok vágással is jár: egy tetőablak ide, egy szellőző nyílás oda, és így tovább. ”Én ragaszkodtam hozzá, hogy a parfis is fent legyen tetőn, és kiselőadást tartottam a többieknek arról, hogy el kell söpörni a keletkezett fűrésztörmeléket minden vágás után. A fiatalok persze azt gondolták, ők golyóállóak, és gyakran kihagyták ezt a lépést. És aztán megtörtént a baj. Egyikük alól kicsúszott a lába, és azon találta magát, hogy csúszik egyenesen a tető széle felé, ahonnan végül egy tökéletes, 10 pontos eséssel ért földet. Szerencséje volt, hogy csak egy emeletes volt a ház. A történtek után viszont a parfist már már vallásosan használta mindenki.”

  

 

Katasztrofális nyújtózkodás a létrán

Helyváltás az állványzaton

A létra felállítása a fűrészbakon levő deszkára nem a legjobb konstrukció. A létrát mindig megfelelően és biztonságosan állítsd fel.

Végül következzen még egy létrás történet: “Egy két méter magas létrám volt csupán, de nekem két és fél méteres kellett volna. Mi tévő legyek? Hát persze – ráállítom arra a deszkára, ami a fűrészbakra volt fektetve. Zseniális! Na jó, nem! Rá kellett jönnöm, hogy idióta voltam. Mikor már majdnem a létra tetejéig másztam, a deszka kicsúszott a bakból. Természetesen a létra is zuhant. A mentőövet az szolgáltatta, hogy közel voltam az ereszcsatornához, így meg tudtam azt ragadni, mielőtt követtem volna leeső létrát. Szerencsére az eresz elbírta a súlyomat. Ott lógtam és segítségért kiabáltam, míg a feleségem ki nem jött megnézni, hogy mi okozta a robajt. Újra felállította a létrát – ezúttal már a talajon – és tartotta, hogy le tudjak mászni.”

A létrák veszélyes eszközök. De a legtöbb baleset könnyen elkerülhető, ha a létrával kapcsolatos biztonsági előírásokat betartjuk – és használjuk picit a józan eszünket.