Barkács tippek

Fess falat!

2020.11.16 13:50
Fess falat!

Akár a teljes házat szeretnénk kifesteni, akár csak egyetlen helyiséget fontos, hogy tervezzük meg a folyamatot.

Még a munka megkezdése előtt döntsük el, hogy hova kerülnek a különböző kiegészítő elemek, mint a polisztirol habléc, a rozetta vagy a tapéta.  A polisztirol hablécet és a rozettát a glettelés után ragasztjuk fel, körbe javítjuk, majd jöhet is rá a festék. A tapéta alá mélyalapozóra is szükségünk lesz, mert ezáltal bírjuk tapadásra a tapétaragasztót.

 

A Jószerszám.com kínálatából

Válogasson ECSET termékeinkből!

Kattintson a képre...

 

 

Folyamat:

 1. Legelőször mossuk le a felületet mosószeres vízzel, így könnyebb lesz eltávolítani a festéket. Előfordulhat, hogy a hibákat glettelnünk kell, de figyeljünk arra, hogy a végeredmény egy egyenletes fal legyen. A legjobb megoldás, ha üveg fátyolt használunk, és erre kerül a glettelés.
 2. A mennyezet hosszú repedéseihez nagy kötőszilárdságú glettet használjunk, amit majd könnyen simára tudunk dolgozni. Ha mélyebb repedésről van szó, akkor habarccsal vagy speciális glettel töltsük ki, vagy egy makulatúracsík is sokat javíthat a helyzeten. Ha a gletteléssel készen vagyunk, akkor jöhet a csiszolás, a fal lekefélése és a festés.

Tippek:

 1. A profik a fehér alapozó helyett inkább színezett szürkét vagy a fedőfesték színéhez közel álló színt választanak. A színezett alapozó jobban takar, mint a fehér színű, ez különösen akkor fontos, ha az előző festés után valamilyen erős színt kell elfednünk. A színezett alapozó által spórolhatunk a rétegek számán.
 2. Nyomjuk rá a maszkolószalagot egy sniccerrel annak érdekében, hogy a festék megfelelően tapadjon a felülethez és semmiképp ne folyjon alá.
 3. Felületkiegyenlítő/hígító használata a festékben: ennek két előnye van: egyrészt lassabban szárad tőle a festék, így a második réteg felkenése előtt időt nyerhetünk, másrészt egyenletesen oszlatja el a festéket és az ecsetnyomok is „eltűnnek”
 4. Takarófólia és takaróvászon használata. Érdemes lepedők és huzatok helyett külön erre a folyamatra gyártott takaróvásznat használni, mivel a takaróvászon nem csúszik a padlón és magába szívja a festéket. Ha nem a plafont festjük, akkor nem kell az egész szobában alkalmazni, csak a fal mellett helyezzük el.
 5. Használat után mindig tisztítsuk meg az eszközeinek! Ez a lépés azért nagyon fontos, mert ha nem tisztítjuk, meg az ecsetjeinket mielőtt eltennénk őket rájuk szárad a festék és után már nem tudjuk más alkalommal használni.
 6. Tisztítsuk meg a falat zsíroldóval. Olyan területeken, mint a tűzhely feletti falrész vagy a villanykapcsolók környéke, nem tapad majd a festék, ha nem használunk előtte rá zsíroldót.
 7. Nyomjuk rá a festéket a falra, ne hagyjuk megfolyni. A sarkokban ez jóval nehezebb, így érdemes először a sarkoktól egy kicsit beljebb festeni és úgy közeledni a sarkok felé.
 8. Az egységes szín érdekében mindig csak egy falon Könnyebbnek tűnhet először az összes sarkot lefesteni, de a végeredmény sokkal szebb lesz, ha csak egy falon dolgozunk.
 9. A festést mindig a mennyezettel kezdjük, utána folytassuk az oldalfalakkal.
 10. Ha többféle színt szeretnénk használni, akkor az oldalfalak találkozásához, valamint az oldalfalak és mennyezet találkozáshoz használjunk maszkolószalagot.
 11. Ne felejtsük el a szellőztetést! Győződjünk meg arról, jó a szellőzés a szobában. Ezt megtudjuk azzal oldani, hogy kinyitjuk az ablakokat, és ha van rá lehetőség ventilátort is használunk. A szoba melegen tartása és a ventilátor használata segít abban, hogy gyorsabban száradjon a festék.

 

Megfelelő eszközök kiválasztása

Henger: A festék tökéletes eloszlatása nagyban függ attól, hogy milyen hengert használunk. A különböző falakhoz különböző festőhengereket érdemes használni. Az egyrétegű, kiváló fedőképességgel rendelkező festékekhez, a rövidszálú hengerek bizonyulnak jobbnak, míg a durvább felületekhez vagy a többrétegű festékekhez, ahol esetleg kicsit hígabb is a festék, mindenképp a hosszabb szálú, 16-20 mm-es szálú hengereket részesítsük előnyben.

Tipikusan előforduló hibák:

 1. A falakat nem megfelelő előkészítése
 2. A felület nem megfelelő tisztítása
 3. Túl sok festék az eszközünkön
 4. Nem megfelelő eszköz használata
 5. Nem elég idő hagyása az első réteg festék száradásához

Festék kalkulátor

A festék kalkulátor nagyon hasznos lehet, ha nem tudjuk megsaccolni mennyi festékre, lesz is szükségünk és nem szeretnénk, ha a munka közben derülne ki, hogy túl keveset/ túl sokat vásároltunk.

Színek hatása az emberre

ZÖLD

A zöld harmonikus szín, amely gyakran a természetet jelképezi, és amelyről az egészségre, a fiatalságra és a biztonságra gondolunk. A zöld a legkevésbé megterhelő a szemnek, ezért ezt a szín előnyben részesítjük. A zöld szín mindenfajta térbe illik.

SÁRGA

A sárga a nap univerzális szimbóluma, amelyet többnyire az optimizmussal, az örömmel és az energiával párosítunk. Olyan szín, amely megragadja a figyelmet és állítólag élesíti memóriánkat és gondolkodásunkat. Mivel a sárga könnyen szóra bírja az embereket, érdemes lehet alkalmazni, olyan szobákban ahol gyakran kell ötletelni vagy kreatív döntéseket meghozni.

VÖRÖS

A vörös könnyen megragadja a figyelmünket ugyan is ezt a színt vesszük észre a legkönnyebben és felejtjük el a legnehezebben. A vörös az energiát, a szenvedélyt, a hatalmat és erőt szimbolizálja, azonban dühöt és félelmet is előidézheti. Könnye uralkodó színné válhat egy szobában, szóval vigyázni kell, hogy mekkora felületen használjuk. A vörös színről azt mondják, hogy fokozza az étvágyat és pont ezért, gyakran használják éttermekben és ebédlőkben.

KÉK

A kék szín békességet és nyugalmat áraszt, így gondolatainkat gyakran a nyugalom és a pihenés felé tereli. Hatására nyugodtabban lélegzünk és ritkábban pislogunk. Úgy tartják, kék helyiségben termelékenyebbek vagyunk, ugyan is ellazult hangulatban jobban tudunk koncentrálni. Ezért a kék szín jó választás lehet tárgyalóhelyiségekbe vagy ötletelésre.

NARANCS

A narancssárga figyelemfelkeltő szín. A narancs kiegyensúlyozott, barátságos és meleg érzést kelt. Gondolatainkat a melegség és az ennivaló felé tereli, ezért jól illik például a konyhába, az étkezőbe vagy az éttermekbe. A narancsszínről azt mondják, hogy elősegíti az interakciót, ezért jó választás lehet olyan helyiségekbe, ahol a jó kommunikáció elengedhetetlen, mint a konferenciatermekbe.

LILA

A lila színt régen uralkodók viselték, ezért gyakran a gazdagságra és a hűségre emlékeztethet. Mivel ez egy gyerekek által eléggé kedvelt szín így, jól illik iskolai környezetbe is.

TÜRKIZ

A türkiz egy hűvös szín, amely frissességre, tisztaságre emlékeztet. Így gyakran hozzák kapcsolatba italokkal, medencékkel, orvosi cégekkel és gyógyfürdőkkel.

RÓZSASZÍN

A rózsaszín nyugtató hatású szín, amely biztonságérzetet kelt. Az örömet és az optimizmust juttatja eszünkbe. A rózsaszín szelíd szín, nyugodt hangulatú helyiségekhez illik.

BARNA

A barna és a bézs nyugtató hatású színek, amelyek ideálisak a pihenésre vagy koncentrálásra szolgáló környezetben. A megfelelő hatás érdekében érdemes vidámabb színekkel kombinálni őket, ugyan is túl sok barna és bézs szín használata szomorúságot is kiválthat.