Barkács tippek

Mit NE tegyél a fürdőszoba felújítása alatt?

2021.01.26 11:23
Mit NE tegyél a fürdőszoba felújítása alatt?

Ha fürdőszoba renoválásba kezdessz, a tennivalók mellett ugyanolyan fontos az is, hogy mi az, amit semmiképp ne tegyél.

A fürdő felújítása amellett, hogy a mindennapos rutin egy új, szebb közegbe kerül át és ezzel elégedettséget okoz, annak is biztos módja, hogy növeld otthonod értékét. Képzeld csak el, hogy a kopott, régi, divatjamúlt eszközökkel és kiegészítőkkel ellátott fürdőszoba helyett egy világos, tiszta és makulátlan új helység fogad. Azonban, a csalódásnak is komoly a veszélye, ha a felújítás alatt elkövetsz néhány hibát.

 

 

 

 

Lássunk hát 8 olyan dolgot, melyet semmiképpen NE csinálj a fürdőszoba renoválása során.

Ezen az oldalon:

  • Ne felejts el előre tervezni!
  • Ne feledkezz meg a szellőzésről!
  • Ne használj nem megfelelő anyagokat!
  • Ne hagyd ki az alapozást sem!
  • Ne műanyag burkolóval vedd körül a kádadat!
  • Ne tedd rossz helyre a mosdót!
  • Ne feledkezz meg a tárolásról!
  • Ne legyen fontosabb a kinézetet a tartósságnál!

 

Mielőtt elkezdenél csempét verni, új törülközőszárítót rendelni vagy átszerelni a vízvezetékeket, tégy egy lépést hátra, és készíts egy konkrét tervet. Ez a bölcsesség John Judd Jr-tól, a New York-beli Asheville-ben található Judd-Builders társtulajdonosától származik. Építési vállalatuk az egyedi otthonok kialakítására és felújítására specializálódott.  

 

Ne felejts el előre tervezni!

Mit is foglal magában az említett terv? Kezdésképpen, a dizájnt és a külalakot. Judd szerint szükséges a tartozékok és kabinetek (WC, tusoló, öltözőasztal, stb.) kiválasztása, illetve annak a felülvizsgálata, hogy kell-e összetettebb feladatokkal, például elektromos vezetékekkel is foglalkozni.

Mi van, ha terv nélkül veted bele magad a renoválásba? Számíthatsz arra, hogy ez bizony rengeteg plusz időt és pénzt fog felemészteni. Néhány vita és a gyakori fejfájás is garantált, hisz hamar rá fogsz eszmélni, hogy esetleg az új kád nem fér be a fürdőajtón, vagy, hogy az a csaptelep, amelyet kiválasztottál nem kompatibilis a kézmosóval.

Semmi esetre se engedd, hogy az a tény, hogy még nem terveztél fürdőszobát ezelőtt, eltántorítson ettől a fontos lépéstől! Vannak olyan bútorgyártó és lakás felújító vállalkozások, melyek ezt akár ingyen is elvégzik. Használhatsz internetes vagy letölthető dizájn applikációkat is a terv kialakításához. Néhány ezek közül, mint pl. a Sketchup, ingyenes.   

 

Ne feledkezz meg a szellőzésről!

Még a legtökéletesebb, luxus fürdőszoba sem az igazi megfelelő szellőzés nélkül. “Ha nem szerelsz be egy szellőzőt vagy ventillátort, bent ragad a nedvesség, mely penész kialakulásához vezet”, árulja el Judd. Emellett az építési szabályzatok is megkövetelik a fürdőszobák esetén a nyitható ablakot vagy a kinti kivezetésű szellőzőt.

Egy másik probléma. Egy olyan ventillátor beszerelése, melynek a padláson van kivezetése. Ez esetben csak a nedvesség – és vele együtt a penész veszélye – kerül át a fürdőből egy másik helységbe. A megoldás pedig kézenfekvő: olyan ventillátort szerelj be, amely kinti kivezetésű.

Ariana Lovato, a National Kitchen & Bath Association okleveles dizájnere és a Shell Beach-ben, California-ban található Honeycomb Home Design tulajdonosa a Panasonic Whisper szellőzőjét ajánlja. Csendes, könnyen beszerelhető, energiatakarékos és használható zuhanyzókban is akkor – de csak is akkor – ha azok, a gyártó előírásának megfelelően, GFCI védettek.   

 

Ne használj nem megfelelő anyagokat!

Az olyan dolgok, mint a zuhanyfülke, speciálisan fürdőszobákba készülnek. Mások azonban nem. A festék a legjobb példa erre – egészen addig, amíg a szellőzés megfelelő, tökéletes egy félfényes festék, Lovato szerint. Vannak azonban olyan tapéták és csempék, melyek határozottan a “ne használd” kategóriába esnek.

“Semmiképp sem ajánlott általános tapétát tenni egy olyan nedves helységbe, mint a fürdőszoba”, tanácsolja Lovato. A vinyl tapéta a legjobb választás, hisz az átlagos tapéta gyorsan felválik és kifakul a fürdőben. Ugyanez igaz a természetes kő csempékre, árulja el Judd. Ha csempét szeretnél a fürdőbe burkolatként, a hibamentessége miatt válaszd a porcelánt. ”A természetes kő sokkal gondosabb burkolást és gyakoribb karbantartást igényel, ami egy szappanbuborékokkal teli helyen nem egyszerű feladat” – magyarázza. “Igazi karbantartási és takarítási rémálommá válhat.”

 

Ne hagyd ki az alapozást sem!

És ha már a csempéknél tartunk, Judd javaslatára, a csempe vagy járólap lerakása előtt mindenképp használj egy réteg alapozót az alsó padló és a kész burkolat között.

Hogy miért? Mivel ez az alapozó egy védő membránként funkcionál a két réteg között, mely megvédi a padlót a nedvességtől és csökkenti a sérülések (pl. a fuga berepedezésének) valószínűségét is. Alapozóként használhatsz habot, parafát vagy poliuretánt is attól függően, hogy a padlózat mit igényel.  Judd a Sculter márka termékeit javasolja, melyek vízálló tulajdonságúak és garanciálisak is.

 

Ne műanyag burkolóval vedd körül a kádadat!

Ha a kád látott már szebb napokat is, csábító ötlet lehet egy PVC vagy akril kádtakarót felragasztani a már meglévőre ahelyett, hogy magát a kádat cserélnéd le egy másikra, Végül is, a burkolók olcsóbbak, mint egy teljes csere. További előnyük, hogy egy szempillantás alatt sokkal esztétikusabbá teszik a fürdőt. Nyilván találkoztál már olyan reklámokkal, melyek ezekkel a takarókkal igyekeznek elhitetni Veled, hogy a fürdő megújulhat.

Sajnos, ezek a borítások túl szépek, hogy igazak legyenek. “Én egyáltalán nem ajánlom őket” – mondja Eldon Rameaux, a minnesotai West St. Paul egy vízvezeték felügyelője. “Mögé fog szivárogni a víz és a nedvesség, ami fekete penész kialakulásához vezet.”

Van jobb módja is egy elavult kád felújításának. Persze, ki is dobhatod a régit, és vehetsz egy teljesen újat, de a kád típusától függően, akár az utófényezés vagy a átfestés is lehetséges lehet. Az is meglehet, hogy csak egy alapos takarítás kell? Bárhogy is legyen, a takarókban ne bízz meg!  

 

Ne tedd rossz helyre a mosdót!

A WC minden fürdőszoba nélkülözhetetlen eleme, de ez nem jelenti azt, hogy középponti helyet kell elfoglalnia. “Ne helyezzük el úgy a WC-t, hogy az ajtónyitáskor, a szomszédos szobából, rögtön azon essen meg a tekintetünk” – tanácsolja Lovato. Esztétikai nézőpontból, Lovato szerint jobb, hogy ha a csésze a látózónánkon kívül esik.

Továbbá, válassz olyan WC-t, mely illik is a neki szentelt helyre. Mindenhol kell egy, a WC alapjának középpontjától számított, legalább 40 cm-es hely, bármi legyen is a WC mellet. A szárító ajtaja nyitáskor beleütközik a csészébe, vagy esetleg nem tudsz beállni teljes testeddel a WC és a zuhanyzó közé? Ez mind arra utal, hogy túl szűk a hely. Vagy a WC-t kell átrakni, esetleg kisebbet venni vagy valahogy úgy átrendezni a bútorokat, hogy meglegyen a kellő hely.    

 

Ne feledkezz meg a tárolásról!

Léptél már ki úgy a tusolóból, hogy akkor ért a felismerés, hogy elfelejtettél a folyosón levő gardróbszekrényből kivenni egy törülközőt? Ha igen, részben a fürdőben rendelkezésre álló kevés tárolóhelyet kell hibáztatnod.

Ha már úgyis felújítassz, használd ki a lehetőséget, és javítsd ki ezt a hibát. Építs be tárolásra (pl. törülközőkhöz) alkalmas elemeket a koncepcióba, javasolja Lovato. És nem, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy drágulni fog a felújítás. A funkcionális tárolós a legjobb választás kis helyeken. Gondolkodhatsz görgős szekrényekben, ajtó feletti akasztóban, tükörként is funkcionáló gyógyszer szekrényekben, vagy a WC fölé felszerelt polcokban is.

Lovato továbbá arra is buzdítja a jövőben fürdőrenoválásba kezdőket, hogy vegyék figyelembe a kád vagy zuhanyzó választásakor azt is, mennyi hely szükséges a személyes higiéniai eszközeik tárolására. A zuhanyzóban levő bemélyített falrész, a kádban vagy tusoló azon része, ahol a sampon, szappan, stb. tartható elég magas és széles kell, hogy legyen ezen termékek tárolására. “Mi komolyan lemérjük az ügyfeleink tusfürdős flakonjait, hogy biztos úgy tervezzük meg a tárolót, hogy ez ott elférjen” – árulja el Lovato.

 

Ne legyen fontosabb a kinézetet a tartósságnál!

Rameaux elismeri, hogy ő is megérti a menő csaptelep iránti vágyat, ugyanakkor mindenkit figyelmeztet, hogy súlyos hiba csupán kinézet alapján kiválasztani a tartozékokat.

Néha – árulja el – ezek az elemek nem kínálnak többet a látványnál, és könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy máris cserélni kell, mivel a felület elkezd leperegni, és így már nem is néz ki jól. Vagy, még rosszabb, ha egy csinos csap nem látja el a funkcióját. Sokkal többet kapunk a pénzünkért, ha egy standard, egykaros modellt választunk a divatosak helyett.

Ehhez hasonlóan, Lovato is felhívja a figyelmet, hogy legyünk óvatosak a túlságosan trendi fürdőszoba dizájnnal. “Amit a Pintrest-en látsz, az... csodás, de nem való mindenki otthonába” – jegyzi meg, hozzátéve, hogy nem feltétlenül szeretnénk, ha a belső enteriőrről lerína “2021!” pár évvel később, amikor a lakás eladásán gondolkodunk. Ehelyett, tervezzük meg körültekintően az otthonunk teljes kinézetét és érzetét, és figyeljünk a folytonosságra a fürdő és a szomszédos helység között, így koherens érzetet kelt a lakás.

“A világítótestek és a tükrök például olyan eszközök, ahol szabadon válogathatunk a stílusok között” – javasolja. “De ragaszkodjunk kicsit jobban a hagyományokhoz a vízvezetők esetén, és ne akarjunk mindent feketének vagy sárgaréz színűnek, ha az nem illik otthonunkhoz.”