Barkács tippek

Hogyan tegyél le laminált lapokat?

2020.10.06 08:26
Hogyan tegyél le laminált lapokat?

Laminált lapokat letenni elég egyszerű. Miután egyszer már csináltad, el fogsz azon gondolkodni, hogy eddig miért fizettél érte másnak. A fapadlóval ellentétben ezt nem kell leszögelni, a lapok csak egyszerűen összepattinthatóak. Laminált lapokat letenni körülbelül olyan, mint egy nagy puzzle-t kirakni és egy napnál biztos nem tart tovább egy szobát megcsinálni.

Előkészítés

A burkolat lerakása előtt 48 órával helyezzük el a laminált padlót a szobában, hogy átvehesse a szoba hőmérsékletét. Ennek elmulasztása esetén a lerakott padló vetemedésre lehet hajlamos.

Kezdjük el!

 

1. Távolítsuk el az előző alaplapokat

 Mielőtt elkezdenénk lerakni az új laminált lapokat először is fel kell szedni a régit. A felszedés folyamata attól függően változik, hogy eredetileg mi volt a padlón (padlószőnyeg, laminált lap, fapadló), de végeredményben a lényeg az, hogy minden fel legyen szedve. Amint sikerült mindent eltávolítani, söpörjük- vagy porszívózzuk fel a padlót.

 

A Jószerszám.com kínálatából

Válogasson PORSZÍVÓ termékekeinkből!

Kattintson a képre...

 

2. Készítsük elő az aljzatot

Ahhoz, hogy rendesen letegyük a laminált lapokat meg kell, győződjünk arról, hogy az aljzat sima, lapos és tiszta. Ha olyan talajra fekteted a laminált padlót, amely nedvességre hajlamos például a beton, akkor szükség van párazáró fólia alkalmazására. Ezt mindig a padlóalátét alá helyezzük (kb. 10-15 cm-s átfedéssel) és ragasztószalag segítségével rögzítjük. FONTOS: A párazáró fóliának a falra is fel kell nyúlnia! Ne aggódj, ezt később a szegőléc el fogja takarni.

 

3. Teszteljük a lapok elhelyezését

Tesztelés képpen rakjunk le egy pár lapot, hogy hogyan helyezkednek majd el a szobában. Egy kicsi/ közepes szobában ez a legegyszerűbb, méricskélés és számolgatás helyett. Tegyük őket egymás mellé szép sorban haladva (ha szeretnénk össze is illeszthetjük őket), de vigyázzunk, hogy ha a lapok nincsenek összeillesztve, ne lépjünk rájuk!

A Jószerszám.com kínálatából

Válogasson MÉRŐSZALAG termékeinkből!

Kattintson a képre...

4. Padlóalátét és/vagy párazáró fólia

A padlóalátét használata mindig javasolt a laminált padló alá. Ez segít a talaj esetleges egyenletlenségének korrigálásában. A típusa a talaj függvényében változhat, de általában egy habfólia tökéletesen megfelel erre a célra. A habréteg zárja a párát (kevésbé nedvesedésre hajlamos talajokon), ráadásul még lépéscsillapítóként is szolgál.

 

5. Az első sor letétele

Legelső lépésként távolítsuk el az első lamináltsor csapjait. Általában egy erős sniccer is elegendő hozzá, de használhatunk fűrészt is.  A szoba bal sarkában kezdje a munkát és haladjon jobbra. Egész lappal kezdjünk, amelynek a hornyai kifele néznek, és mindig figyeljen arra, hogy a falak mentén hagyjon 10-15mm helyet, ugyanis a laminált padló vetemedhet. Helyezzünk távtartókat a padló és a fal közé, hogy megmaradjon ez a hézag.

Megjegyzés: Ha a fal nem egyenes, akkor távtartó nélkül rakjuk le az első sor laminált padlót, majd ott ahol a fallal érintkezik, vágjuk le és úgy helyezzük oda a távtartót.

A Jószerszám.com kínálatából

Válogasson SNICCER / DEKORKÉS termékeinkből!

Kattintson a képre...

6. Méretre vágás

Miután elértük az első sor végét, az utolsó lap valószínűleg túl hosszú lesz, ezért le kell belőle vágni. Mérjük ki a szükséges hosszúságot, ezt mérjük át egy laminált lapra, majd vágjuk le egy fűrész segítségével úgy, hogy a horony megmaradjon az utolsó teljes deszkához való rögzítés miatt.

 

A Jószerszám.com kínálatából

Válogasson FŰRÉSZ termékeinkből!

Kattintson a képre...

 

 

Miután levágtuk a megfelelő hosszúságú laminált lapot, a maradék részt ne dobjuk el, mert ez alkotja a második sor első deszkáját. Azonban a leeső résznek legalább 25-30 cm-nek kell lennie, ha ennél kisebb NEM szabad letenni!  Ne felejtse el megtartani a fal és a padló közötti távolságot.

 

A Jószerszám.com kínálatából

Válogasson CERUZA termékeinkből!

Kattintson a képre...

7. A további sorok letétele

A laminált padlónak mindig lépcsőzetes, fűrészes kinézetűnek kell lennie. Ezt úgy érhetjük el, hogy kb. 30 cm-es csúsztatásba helyezzük le őket.  Így nem csak jobban néz ki, mintha egymás mellé raknánk, de a padló szerkezeti stabilitását is így biztosíthatjuk.

 

8. Illesztés

Tartsuk a darabokat 45fokos szögben és illesszük össze a padlólapokat először a hosszanti oldal mentén.

 

A laminált padlóburkolatot gumikalapáccsal és ütőfával illesszük egymásba. A fal melletti elemet egy húzóvas segítségével húzzuk a többi elemhez.

 

A Jószerszám.com kínálatából

Válogasson GUMIKALAPÁCS termékeinkből!

Kattintson a képre...

9. Utolsó sor lerakása 

 

Az utolsó sor egy kicsit trükkös lehet, mivel szorosan a fal mellett kell dolgozni.

Távolítsuk el az összes távtartót, majd a szegélyléceket ragasztóval erősítsük a falra. A falak melletti réseket teljes egészében le kell fednie a szegélyléceknek!

 

Tipp:

Tér növelése optikailag

 • Ha a szobánk nagyon hosszúkás alakú, akkor a padló irányával tudunk ezen segíteni. Ilyenkor úgy tudjuk a szobánk terét optikailag növelni, hogy a szoba hosszabbik oldalára merőlegesen rakjuk le a laminált padlót.

 

Eszközök, amikre szükséged lesz:

 • egy erős sniccerre (biztonsági késre)
 • ütőfára
 • gumikalapácsra (nem fontos, de azért jobb, ha van)
 • mérőszalagra
 • szintezőlécre
 • ceruzára
 • kör-, kézi- vagy asztali fűrészre

 

Anyagok, amikre szükséged lesz:

 • laminált lapokra
 • távtartókra (ékekre)
 • nedvesség záró fóliára és ragasztószalagra
 • szegélyléc
 • polimer ragasztó