Barkács tippek

9 gyakori kandalló probléma és megoldás

2021.02.26 08:09
9 gyakori kandalló probléma és megoldás

Annak érdekében, hogy Te, a családod és barátaid bármikor élvezhessétek a kandalló árasztotta meleget, adunk néhány tippet, hogy megbizonyodhass arról, valóban tökéletesen működik-e.

Nem világít az őrláng

A gázkandallókban az őrláng egy pici, gázzal működő lángcsóva, mely folyamatosan ég, és begyújtja a fő égőket, ha szeretnénk felfűteni a kandallót. Néha azonban előfordul, hogy az őrláng kialszik, és a fő égők nem gyulladnak be.

Lehet, hogy csupán annyi is elég a probléma megoldásához, ha manuálisan újragyújtod az őrlángot. Amennyiben ez nem működne, lehet, hogy nedvesség került a gázvezetékbe. Ez esetben érdemes egy hozzáértő szakember segítségét kérni a vezeték kiszárításában és kitisztításában.

 

Kreozot lerakódás

A kreozot egy kemény, fekete, a szurokhoz hasonló anyag, mely akkor keletkezik, amikor egy fatüzelésű kandallóból a távozó füst elkezd lehűlni és kondenzál, különösen, ha a tűz nem ég intenzíven.

A kéményben lerakódó kreozot megakadályozza a légáramlást és akár a benti térbe is visszavezetheti a füstöt, hisz megakadályozza annak távozását a kéményen keresztül. Fontos megjegyezni, hogy a kreozot erősen gyúlékony anyag, így a kéményben levő lerakódás tűzveszélyes lehet.

A kreozot lerakódás megelőzhető, ha a kéményszerkezet erős és megfelelően tervezett, valamint a rendszeres (profi vagy akár általad végzett) takarítás is hozzájárul a probléma megelőzéséhez.   

 

 

Az őrláng nem marad égve

A gáztüzelésű kandallókban a termoelem juttatja a gázt az őrlánghoz egészen addig, amíg ott égési folyamat játszódik le. A folyamat során a termoelem kismennyiségű elektromos áramot küld a gázszelephez akkor, amikor hőt érzékel, ezzel arra késztetve a gázszelepet, hogy nyitva maradjon. Ha a kandallódban az őrláng csupán 20-40 másodpercig ég és újra meg újra kialszik, valószínű, hogy a termoelem a hibás.

Megesik néha az is, hogy a termoelem nem lett megfelelően rögzítve. Érdemes ellenőrizni a vezetékek, a csavarok és a csövezés megfelelő összeköttetését. Ez gyakran megoldja a problémát. Ha mégsem itt van a hiba, lehet, hogy egy új termoelem beszerzése a megoldás. A termoelem kicserélését minden esetben bízd szakemberre. 

 

Kéménydugulás

A madarak mellet más állatok is szívesen fészkelnek a kéményekben. Ha a Te kéményed is fészket rejt, azt hamar észre fogod venni, hisz amint begyújtod a kandallót, a füst vissza fog gomolyogni a szobába.

Szerelj fel egy kéménysisakot, mely távol tartja a nem kívánt látogatókat, de engedi távozni a füstöt. Gyakran ellenőrizd a kéménysisakot, mivel egyéb törmelékek, mint például levelek és gallyak is belekerülhetnek.

 

Túl rövid kémény

Ha az elvezetőket, így a kéményt, túl rövidnek tervezik, a fatüzelésű kandallóknál áramlási problémák adódhatnak. Ahhoz, hogy a füst megfelelően és megbízhatóan távozhasson, a kéménynek legalább egy méterrel a tető fölé kell érnie, és legalább 60 cm-el magasabban kell, hogy legyen, mint a 10 méteres környezetében bármi. Ha ez nem így van, az erős szél és más időjárási jelenségek visszafújhatják a füstöt a lakásba.

A megoldás? Szerezz be egy plusz kémény elemet és szereld a már meglévő tetejére. Ha csak nincs tapasztalatod és megfelelő védőfelszerelésed a tetőn végzendő munkákhoz, kérd egy profi segítségét. 

 

Koszos gázkandalló

Ha nem takarítod elég gyakran a kandallót, az sok problémát okozhat. Ilyenek a kisebb lángmagasság, a csökkent hőteljesítmény vagy a gázszivárgás.

Takarításkor ellenőrizd, hogy a gáz biztos el legyen zárva, és a kandalló is legyen teljesen lehűlve. Következő lépésként porszívózd ki a port és a törmeléket mindenhonnan, az égők közül is. Mindig használj a gyártó által jóváhagyott üvegtisztítót, és ha már úgyis ott vagy, ellenőrizd, van-e repedés valahol. Távolíts el minden elhasználódott fahasábot, hogy megelőzd a hibás működést. Végezetül, kérd egy szakember segítségét a szellőzőnyílás, a füstcső és a kémény ellenőrzésében, hogy onnan is minden törmelék el legyen távolítva. 

 

Alacsony hőteljesítmény

Ha a tűz nem megfelelően ég vagy nem szolgáltat elég hőt, lehet, hogy nem megfelelő minőségű a tüzifa. Egy gyakori hiba a tapasztalatlan fatüzelésű kandalló tulajdonosok körében, hogy frissen vágott, úgy nevezett “zöld fát” használnak, melyben még sok nedvesség van. Ez megakadályozza a fa tiszta égését, és csökkenti a hőleadást. Használj tehát csak olyan jól kiszárított tüzifát, mely legalább egy pár hónapig megfelelő körülmények között száradt.

 

Elzáródott vagy eltömődött fojtószelep okozta nem megfelelő szellőzés

A fojtószelep egy állítható fém lap, mely az otthonodban tartott melegért felelős. Attól függően tart bent kevesebb vagy több hőt, hogy mennyire van megnyitva vagy épp elzárva. Egy egész kicsit mindig nyitva kell, hogy legyen, hisz a tűz égése során keletkező füstnek távoznia kell a kéményen keresztül. Ha elfelejted megnyitni a fojtószelepet, a füst visszagomolyog a szobába, mely az egészségre igen veszélyes.

Amikor begyújtod a tüzet, a szelep legyen mindig teljesen nyitva, és egészen addig, amíg ég a tűz, legalább résnyire maradjon is úgy. A már említett kreozot lerakódás, a kosz vagy a korrózió megakadályozhatja a szelep megfelelő csuklós illeszkedését.

Ha épp nem használod a kandallót, takarítsd ki a fojtószelepet és a sarokpántokat is egy drótkefével, majd használj a felületén valamilyen kenőanyagot, például WD-40-et. Várj egy kicsit, amíg az olaj elér a pántokig, majd hirtelen nyisd és zárd a szelepet egészen addig, amíg nem mozog akadálytalanul.

 

Repedezett téglák

Minden kandalló hőálló kőfalazattal van ellátva, melyet tűzálló téglák alkotnak. Habár ezeket arra tervezték, hogy ellenálljanak a legnagyobb tűznek is, nem tartanak örökké. A nem megfelelő beszerelés, a mozgó házalapzat és a kéménytűz mind a tűzálló téglák megrepedéséhez vezethetnek. A repedéseken keresztül a veszélyes gázok beszivároghatnak az otthonodba, ezért is fontos, hogy minden tűzálló téglán megjelenő repedést azonnal javíts ki.

Ha már van némi tapasztalatod az ilyen téglák rakásában, akár magad is belevághatsz. Azonban, ha nem vagy biztos a dolgodban, kérd egy kandalló szerelő segítségét és cseréltesd ki a repedt téglákat.