Barkács tippek

Koronavírus: Arcmaszk, arcvédő pajzs, FFP2, N95, KN95 - mi a különbség?

2021.03.11 08:10
Koronavírus: Arcmaszk, arcvédő pajzs, FFP2, N95, KN95 - mi a különbség?

A COVID-19 alatt a legtöbb helyen kötelező a maszk viselése. Bajorország után már más német tartományokban is szigorúbb intézkedések léptek életbe. Egy egyszerű szövet maszk használata már nem elég: hatékonyabb szájtakaró után kell néznünk, de hogy ez mit is jelent pontosan?

A koronavírus járvány kezdete óta a legtöbb ország kötelezővé tette a maszk viselését a közösségi terekben, a tömegközlekedési eszközökön, illetve az áruházakban. Németországban is mindenkinek, aki bevásárlást intéz, egy közösségi épületbe vagy irodaházba akar belépni, illetve vonaton, buszon vagy taxiban közlekedik, kötelező használnia valamilyen fajta arcmaszkot.

 

Azonban, a szigorúbb korlátozások ellenére is a fertőzöttek száma tovább emelkedik. Ez jelentős mértékben az új vírus variációk megjelenésének tudható be. Bajorország volt az első német tartomány, mely egy lépéssel tovább ment: a kormány ugyanis úgy döntött, hogy egy egyszerű szövet maszk viselése többé már nem elegendő. A jövőben csak az FFP2-es tanúsítványú maszkok lesznek elfogadottak, melyeket a világ különböző országaiban KN95, N95 vagy akár P2 jelöléssel is megtalálhatók. Most más német tartományok is arra készülnek, hogy hasonló követelményeket vezetnek be a sebészi maszkokra. Cikkünkben részletesen taglaljuk, hogy mit is jelentenek ezek a különböző standardok.

 

 

Egyszerű arcmaszkok

 

Jelenleg Németországban a szabályozás csupán annyit követel meg, hogy egy egyszerű maszkot viseljenek az emberek a legtöbb közösségi térben. Ez egy olyan szövetdarab, mely teljes egészében fedi az orrot és a szájat. Lehet ez akár egy sima sál vagy kendő is. Kilégzéskor a szövet megakadályozza a levegő áramlását, és így a kórokozó vírus kisebb távolságot képes megtenni. Ez már önmagában is jelentősen csökkenti a többi ember megfertőzésének a kockázatát.

Az ilyen arctakarók viselésének célja nem az, hogy a viselőt óvják a fertőzéstől: a maszkviselő által esetlegesen hordozott kórokozóktól véd meg másokat. Mivel a fertőzöttek sok esetben nem mutatnak tüneteket, mindenki lehet potenciális vírushordozó.

Így a maszkviselés kötelezettsége mögött rejlő logika nem más minthogy, ha mindenki betartja a szabályozást, társadalmi szinten a megbetegedés kockázata csökkenni fog.

A szövet anyagú maszkokat gyakran ajánlott cserélni, és érdemes forró vízben kimosni annak érdekében, hogy a kórokozók elpusztuljanak.

 

 

Sebészi maszkok

 

Az ehhez hasonló sebészi maszkok a szövet maszkok professzionális megfelelői. Ezeket az egyszer használatos arctakarókat főleg orvosok és egészségügyi szakdolgozók használják, elsősorban annak érdekében, hogy a műtőasztalon fekvő betegeiket megvédjék a kórokozó mikrobáktól. Ha a maszk viselője például köhög vagy tüsszent, akkor a szájból és torokból származó cseppecskék többsége fennmarad a maszk anyagán.

Ám ezek a maszkok is csak rendszeres csere esetén hatékonyak, és arra is figyelni kell, hogy eldobásuk során a higiénia és a biztonságos tárolás biztosított legyen. Egy műtét során az orvosok kötelesek két óránként cserélni a maszkot. Ezen típus többszöri viselése hamar a hatékonyságágának csökkenését eredményezi.

A járvány ideje alatt a jobb minőségű, jobb szűrővel rendelkező maszkok váltak alapvetővé a mindenütt az egészségügyi ellátásban.

 

Még most sem bizonyított tény, hogy a fent látható szövet maszkok hatékony védelmet nyújtanak a vírusos fertőzések ellen. Ennek megfelelően annyit tudunk, hogy ezek a maszkok valószínűleg képesek megállítani a kórokozók egy részét, mielőtt azok az orrunkhoz vagy szánkhoz elérnének. Ennél azonban fontosabb, hogy megakadályozzák, hogy az emberek ösztönösen az orrokhoz és szájukhoz érjenek. Ha már valaki megbetegedett, arra jó lehet ez a típusú maszk, hogy másokat ne betegítsen meg.

 

 

Mekkora védelmet biztosítanak a maszkok?

 

Habár a vírus leggyakrabban az orron vagy szemen keresztül kerül a szervezetbe, a kezek is rendkívül fontos szerepet játszanak a megfertőződésben.

Ha a maszk viselése mellett döntünk, érdemes lehet védőszemüveget is viselni. A sebészi maszkok, habár kevéssé hatékonyan tartják távol tőlünk a vírusokat, mégis folyamatosan emlékeztetnek minket arra, hogy ne érintsük meg viszkető orrunkat. Ugyanígy, a szemünket sem tanácsos dörzsölnünk.

 

Az FFP maszkok nagyobb védelmet biztosítanak

 

A sebészi maszkok mellett, melyek inkább hasonlítanak többrétegű, eldobható konyhai törlőkendőkre, vannak olyan félmaszkok is, melyek valóban hatékonyan szűrik a levegőt. Ezek azok számára lehetnek ismerősek, akik poros levegőjű munkakörnyezetben vagy aeroszollal dolgoznak. Ezeknek is van eldobható változata, mely általában egy erős, préselt cellulóz anyagból készül, amit egy szűrő elem és kilélegző szelep egészít ki, vagy választhatjuk a műanyag változatot, melyet szintén egy megfelelő szűrő elem tesz teljessé. 

Csak az FFP 3-as tanúsítványú maszk képes kiszűrni az enzimeket és a vírusokat. De ezen a maszkon szelep van - így nem segít mások megvédésében.

 

 

Az Európai Unióban ezeket a típusú maszkokat három FFP védelmi kategóriába sorolják (FFP - szűrővel ellátott arcvédő eszköz):

 

FFP1

Habár az FFP1-es védelmi szintű maszkok a sebészi maszkoknál jobbak, nem nyújtanak megfelelő szintű védelmet a vírusok ellen. Ezeket  például asztalos  szakembereknek készítik, akik vákuumos elszívással üzemelő fűrész mellett dolgoznak. Az építőmunkások számára is hasznos lehet ezen maszkok viselése, hisz megfogja a durvább porszemcséket, amiket a porelszívók nem képesek. A kőműveseknek is előnyös lehet feltenni egy ilyen maszkot, mielőtt a kőműves kanállal kikevernék a cementet, hisz ekkor is por száll fel a levegőbe.

 

FFP2/N95/KN95

Az idősgondozásban és otthonokban egyre inkább teret nyernek az FFP2-es maszkok (melyek a nemzetközi standardok szerint egyenértékűek az N95, KN95 és P2 jelölésű maszkokkal). A viselőnek bizonyos fokú védelmet biztosítanak a kórokozók ellen, ám az erősen fertőző páciensekkel való érintkezéskor nem javasolt használni ezeket.

A Koronavírus járvány első hulláma során, 2020-ban megjelenő átmeneti higiéniai eszköz hiányra tekintettel, a Német Robert Koch Intézmény bejelentette, hogy az egészségügyi dolgozók viselhetnek FFP2-es védelmi besorolású maszkot az egyébként standard FFP3-es maszkok helyett fertőző betegek kezelésekor is, abban az esetben, ha az FFP3-as maszkok nem lennének elérhetőek. Mára újra rendelkezésre állnak az ilyen, kritikus feladatot ellátó dolgozók számára ezek a magas minőségű maszkok.

 

A Jószerszám.com kínálatából

FFP2 maszk kedvező áron

Kattintson a képre...

 

FFP3/N99/EN149/P3

 

Kizárólag az FFP3-as maszkok (melyek hellyel közzel azonosak a nemzetközi standardban megjelenő N99-es, EN149-es és P3-as maszkokkal) védik hatékonyan a viselőjüket az aeroszol cseppecskéktől, a fehérjemolekuláktól, vírusoktól, baktériumoktól, gombáktól és spóráktól, és a nagyon veszélyesnek számító poroktól, mint például az azbeszt rostok. A sima sebészi maszkoktól eltérően ezek a minőségi szűrőmaszkok megvédik a viselőjüket - még az olyan rendkívül fertőző kórokozóktól is, mint a kanyaró vagy a TBC.

Hatékony, de nem mindenki számára alkalmazható: harci gázálarcok és egész testet fedő védőöltözet.

 

Ha maszkra van szükség - annak a megfelelőnek kell lennie

 

A védelem azonban csak akkor működik, ha egyidejűleg sok más védelmi intézkedés is teljesül: szigorúan higiénikus maszkfelvétel, védőszemüveg, kesztyű és műanyag kötény, a potenciálisan fertőző eldobható eszközök megfelelő elhelyezése a hulladékba, és a rendszeres kézmosás. Illetve, a munkakörnyezet rendszeres fertőtlenítése.

Ezek a maszkok - az összes többi védőruházattal együtt - a karantén központokban gyakran nyernek alkalmazást, például olyan helyeken, ahol a már fertőzött pácienseken próbálnak segíteni.

 

 

Mi a dupla maszk viselésének előnye?

 

A dupla maszk viselés, ahogy ezt a neve is sugallja, két maszk egyszerre történő viselését jelenti. Először jellemzően egy sebészi vagy FFP2-es maszkot vesznek fel, majd egy szorosan illeszkedő szövet maszkot húznak rá. Fontos, hogy a szövetmaszk szinte légmentesen illeszkedjen a széleknél is. Az ötlet e mögött a következő: megakadályozni, hogy a levegő ki vagy be áramoljon a maszkon keresztül.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (CDC) több ízben is tesztelte a dupla maszkviselést, és azt állapították meg, hogy a technika a megbetegedés kockázatát akár 95%-kal is csökkentheti egy maszk viseléséhez képest. Ellenben ahhoz, hogy valóban működjön, folyamatosan érdemes alkalmazni a technikát. Ugyanekkor, hosszú ideig viselni két, szorosan illeszkedő maszkot jelentősen kényelmetlenebb, mintha csak egy maszk lenne rajtunk.

 

Az FFP2-es maszkok kötelezővé tételével kapcsolatos problémák

 

Egy olyan jogi előírás, mint a szupermarketekben és tömegközlekedési eszközökön való kötelező FFP2-es maszk viselése számos problémát felvet, mind a megvalósítás, mind pedig az ellenőrzés szempontjából.

Habár az tény, hogy az FFP2-es maszkok a sebészi és szövet maszkoknál is hatékonyabban biztosítanak védelmet, ez csakis akkor van így, ha helyesen viselik őket. Ezen maszkok mindegyike is eldobható. Még akkor is, ha 80 °C-on sterilizálhatóak, csak néhány alkalommal ajánlott őket újra használni.

A munkahelyi biztonsággal és egészségvédelemmel foglalkozó német szövetségi intézet például kiemelte, hogy a maszkok többszöri használata “általánosan nem javasolt”, és csak “akut hiány” kialakulása esetén elfogadható.

A legtöbb ember azonban valószínűleg nem fog új maszkot vásárolni minden egyes alkalommal, mikor vonatra vagy buszra száll, vagy bevásárol - különösen, hogy a magas minőségű maszkok egyébként is igen magas árának emelkedése várható a  piaci hiány és a szigorúbb maszkviselési követelmények okán.

Valószínű, hogy sokan az online vásárlást fogják választani, megrendelnek egy, jó esetben néhány maszkot, és így tesznek eleget a formális törvényi kötelezettségnek. Ezeket utána akár hetekig, sőt hónapokig is viselhetik - akár sterilizálás nélkül is, különösképpen, hogy ezt tényleg lehetetlen ellenőrizni. Ebben az esetben azonban, lehet, hogy higiénikusabb egy szövet maszkot viselni, melyet legalább rendszeresen kimosnak.    

 

Nagyobb légzési nehézség – munkahelyi egészségügyi és biztonsági követelmények

 

A dolgozók képviselői köre azon lesz, hogy a munkahelyi egészségügyi és biztonsági előírásoknak továbbra is megfelelő körülmények között dolgozhassanak a dolgozók.

Itt igenis nagy szerepe van annak, hogy a komolyabb maszkok nagyobb légzési ellenállást váltanak ki, mint a sebészi vagy szövet maszkok. A Németországban hatályos munkahelyi egészségügyi és biztonsági szabályoknak megfelelően az egészséges alkalmazottak mindössze egybefüggő 75 percig kötelesek viselni a maszkot. Ez után, jogosultak egy 30 perces szünetre. A német Állami Balesetbiztosító a részecskeszűrő félmaszkok viselésének előzetes követelményként előírja, hogy egyéni kockázatfelmérés és értékelés történjen, mely üzemorvosi vizsgálatot is magában foglalhat.

Az olyan személyek, akik már eredendően valamilyen légzőszervi betegség miatt légzési nehézséggel küzdenek vagy csökkent tüdőkapacitással rendelkeznek, orvosi okból kifolyólag szintén képtelenek a részecskeszűrő maszkok huzamosabb ideig történő viselésére.

 

 

Egyéb megközelítések a jobb maszkokért

 

Az FFP3-as besorolású maszkok mellet vannak más típusok is, melyek szintén biztosítják a kívánt vírus ellenes hatást. Azonban, ha az FFP2-es maszkok viselését kötelezővé teszik a közösségi helyeken, már ezek sem fognak megfelelni a hatályos jogszabályi előírásoknak. Ugyanis bizonyított hatékonyságuk ellenére ezek még nem szerezték meg a szükséges tanúsítványt.

Az egyik az ötletek közül a réz csíraölő képességének kihasználása. Ezt a kórházak is alkalmazzák réz ajtókilincsek formájában, így tovább csökkentve a fertőzések esélyét. Van már olyan gyártó is, aki finom rézhálót használ szűrőrétegként a maszkokban.

Egy másik, inkább otthoni praktika, hogy citromsavat permeteznek a maszkra. Phil Sadler, az arizonai egyetem Kontrollált Környezet Mezőgazdasági Központjának egyik gépészmérnök szakértője népszerűsíti a praktikát a YouTube felületén.

Az már régóta ismert, hogy a citromsav védelmet nyújthat a norovírusok ellen, melyek hasi és bélrendszeri megbetegedéseket okoznak. Például, kagyló fogyasztásakor a citrom levének hozzáadása megvédheti a fogyasztót a norovírus fertőzéstől.

Az amerikai higiéniai termékeket gyártó Kimberly-Clark is kísérletezett citromsav alapú antivirális papírzsebkendőkkel az 1980-as és 1990-es években, azzal a szándékkal, hogy mérsékelni tudják a szezonális megfázások és influenzás betegségek számát. Sadler elmondta, hogy 41 évvel ezelőtt ő maga is egy hasonló projekt önkéntese volt a McMurdo Antarktiszi Állomáson. Az elmúlt 30 évben az USA-ban gyártott N95-ös tanúsítványú maszkoknál is használtak némely esetben citromsavat antivirális szerként.      

    

 

A legjobb védelem: Ne feledjünk kezet mosni!

 

Csak keveset ér bármilyen maszk és szemüveg, ha a legfontosabb higiéniai alapelveket elhanyagoljuk. Például, egy hosszú vonat- vagy buszút (ahol természetesen kapaszkodtunk) után hazaérkezve csak levesszük a maszkot és megdörzsöljük az orrunkat, már értelmetlenné is tettük a maszk viselését.

Ha egész délelőtt a számítógép klaviatúráján gépeltünk az irodában, és kézmosás nélkül indulunk el ebédelni, komoly kockázatot vállalunk. Ezzel szinte teljesen felrúgjuk azt az eredményt, amit azzal értünk el, hogy egész délelőtt viseltük a maszkot.

 

 

És mi a helyzet a könnygázzal?

 

A tüntetésben részt vevők is gyakran viselnek különböző fajta maszkokat – a sima sebészi típustól egészen a szűrővel ellátott félmaszkokig.

A sebészi maszkok legfeljebb arra jók, hogy titokban tartsák a tüntető személyazonosságát. Azonban, ha a rendőrség könnygáz gránátok bevetése mellett dönt, csak az FFP3-es maszkok nyújtanak némi védelmet. Ahhoz pedig, hogy a könnygáz szembe kerülését megakadályozzák, a légmentesen záró védőszemüveg használata is feltétlenül szükséges.

Egy háztartási üzletben is beszerezhető munkabiztonsági szűrők szintén nem kínálnak semmilyen valós védelmet. Egy valódi, NBC szűrővel ellátott egész arcot takaró harci gázálarc viszont megteszi.

Természetesen, ez is megfelelő védelmet biztosít a vírusok ellen. De a mindennapokban senki nem akar ilyen álarcokat viselve ténykedni.