Barkács tippek

Tapétaeltávolítás

2020.09.11 10:51
Tapétaeltávolítás

A tapétázott falak manapság nagyon népszerűek, hiszen előnyük vitathatatlan. Esztétikusak, szépek, tartósak, ám ezek is időnként cserére szorulnak. Ekkor merül fel a kérdés: de hogyan távolítsuk el?

 

 

 

 

A tapéta eltávolítása tulajdonképpen gyerekjáték, de azért érdemes néhány szót ejteni róla.

Ha új tapétát szeretnénk vásárolni ma már széles választék áll rendelkezésünkre, a texturálttól kezdve egészen a linóleumhatásúig minden fellelhető. A tapéták nem csak típusukban különböznek egymástól, de eltávolításuk módja is eltérő lehet. Néhány tapéta leszedése nagyon egyszerű, könnyen lehúzható a falról, azonban néhány egy kicsit több munkát igényel.

 

A tapéták általában két rétegből állnak – egy felső rétegből és egy alsó rétegből. A felső réteg kézzel lehúzható, az alsó réteg már kicsit nehezebb, ugyanis az közvetlenül a falhoz van ragasztva. Ez a réteg többféle módon is eltávolítható, azonban a legegyszerűbb és leggyorsabb módja egy tapétagőzölő alkalmazása. A tapétagőzölő egyik nagy előnye, hogy felmelegíti a tapéta mögötti ragasztót, ezáltal a tapéta felpuhul és lehúzhatóvá válik.

 

Tapéta eltávolítása tapétagőzölő használatával

Tartsa a gőzölőt a falhoz kb.15-20 másodpercig, mielőtt lehúzza a tapétát. Akkor van kész, ha a tapéta nedvesnek látszik. Fontos, hogy NE HAGYJA A GŐZÖLŐT TÚL SOKÁIG A FALON, mert az károsíthatja a vakolatot. Következő lépésként egy szélesebb spakli segítségével lekaparjuk a tapétát.

 


A Jószerszám.Com kínálatából
Válogasson SPAKLI termékeinkből!


(Tipp: érdemes egyik kézben a gőzölőt fogni, a másik kézben pedig a spaklit. Míg az egyik kezünkkel a gőzölést végezzük, addig a másik kezünkkel a már felgőzölt tapétát eltávolíthatjuk.)

Ha leszedtük a tapétát, akkor észrevehetjük, hogy a fal felszíne kicsit még ragacsos maradt (ha még vizes), vagy pici maradványok vannak a falra száradva. Itt következik a maradványok eltávolítása. Újra átmegyünk a falon a gőzölővel, és a spaklink segítségével lehúzzuk a maradványokat is. (Tipp: a spaklinkról töröljük le egy törölközőbe)

Utolsó lépésként a falakat egy csiszolópapír segítségével simára csiszoljuk, hiszen néhol a fal textúrája még kissé durva vagy egyenetlen lehet.

 

Figyelem: A tapétagőzölő használata közben ajánlott néha szünetet tartani, illetve az ablakot nyitva hagyni!

Sok sikert!