Barkács tippek

Mennyibe kerül, ha lefestenéd kívülről a házat?

2021.04.19 11:51
Mennyibe kerül, ha lefestenéd kívülről a házat?

Megkopott az árnyalat, kopik a festék, vagy már csak egyszerűen nem tetszik a szín a ház külső falain? Adunk néhány tippet, hogy mit vegyél figyelembe, mikor a ház külső festésének költségét számolgatod.

 

Kevés olyan dolog van, ami úgy képes átformálni egy otthon megjelenését és az érzetet, melyet kelt, mint egy friss festés. Ha elérkezettnek látod az idejét egy újrafestésének, jó, ha tudod, hogy nagyjából mennyibe is kellene kerülnie, így megóvhatod magad attól, hogy túl sokat költs. Ismerd meg a legjobb módszereket a költségbecslésre és a festék mennyiségének kalkulálására, és tudd meg, hogy milyen gyakran és az év mely szakában érdemes nekikezdeni a munkának.

Mit találsz az oldalon

 1. Az otthonod újra festésének előnyei
 2. Mi határozza meg, hogy mégis mennyibe kerül a ház kifestése?

2.1. Az otthon mérete

2.2. Több emelet

2.3. Előkészületek

2.4. A festék minősége és típusa

2.5. A burkolat anyaga

2.6. Szegélyek

2.7. További jellemzők

 1. Hogyan számold ki a szükséges festékmennyiséget
 2. Milyen gyakran érdemes kívülről festeni a házat
 3. Mikor érdemes kifesteni kívülről a házat
 4. Spórolási tippek külső festéskor

 

1. Az otthon újra festésének előnyei

 • Emeli otthonod értékét;
 • Fokozza a ház vonzerejét;
 • Megvédi otthonod a termeszek és rovarok okozta kártól;
 • Megvédi otthonod a nedvesség és a penész okozta károktól;
 • Megnyújtja a burkolatok élettartamát;
 • Személyre szabhatod otthonod megjelenését

 2. Mi határozza meg, hogy mégis mennyibe kerül a ház kifestése?

Egy ház külső festése általában 300 ezer és 3 millió Ft közé esik, illetve négyzetméterben kifejezve úgy 1500 és 15 ezer Ft között lesz a költség. Az alábbi tényezők befolyásolják, hogy mennyi is lesz a végső összeg:

Az otthon mérete

Számítsd ki először azt, hogy hány négyzetmétert is kell pontosan lefesteni. Ehhez, szorozd össze az egyes falak hosszúságát, szélességét és magasságát (hossz x szélesség x magasság), majd add össze az eredményeket. Ezután határozd meg az ajtók és az ablakok területét az egyes felületek hosszúságának és szélességének összeszorzásával. Add össze az egyes ajtók és ablakok négyzetméterben kifejezett területét, és vond ki ezt az összeget a korábban kiszámolt, teljes falterület nagyságából.

Több emelet

A többszintes házak kifestéséhez teleszkópos létrára, esetleg állványzatra ill. emelőkocsikra is szükség lehet. Egy egyszintes ház esetén az alapanyag- és munkaerőköltség átlagosan 300 ezer és 1 millió Ft között mozog, egy kétszintes háznál ezek a költségek 1 és 1,5 millió Ft között alakulnak, míg egy háromemeletes épületnél nagyjából 1,3 és 3 millió Ft közötti összeggel lehet tervezni.

Előkészületek

Az előkészítő munkák, melyek a ház külsejét érintik, olyan folyamatokat takarnak, mint a kaparás, a csiszolás, a tömítés, a lyukak és repedések kijavítása/feltöltése, illetve néhány esetben a magasnyomású mosóval történő tisztítás és az alapozás. Átlagosan ezek a feladatok 5-15 ezer Ft közötti összegbe kerülnek festőnként és óránként, vagyis körülbelül 1500 és 7000 Ft közötti összeggel érdemes tervezned négyzetméterenként

A festék minősége és típusa

Egy 15 literes festék vagy alapozó ára nagyjából 11 és 30 ezer Ft közé esik. A jobb minőségű, magasabb szilárdanyagot és kevesebb oldószert tartalmazó keverékek azonban jóval többe kerülnek. Ám a jobb minőségű festék tartósabb és kevesebb réteg felvitelét igényli. Az, hogy milyen festéktípusra van szükséged, az otthonod külső burkolatának anyagától függ.

A külső burkolat anyaga

Az alábbiakban a négyzetméterenkénti költsége szerepel annak, hogy az egyes burkolóanyagok festésre történő előkészítése, majd festése nagyjából mennyibe kerül:

Vinyl: 4500 és 8000 Ft között

Faanyag: 4000 és 7000 Ft között

Stukkó: 250 és 3000 Ft között

Tégla: 6000 és 8000 Ft között

Beton: 3000 és 9000 Ft között

Fém (alumínium): 3000 és 7000 Ft között

Szegélyek

A szegélyeket általában kézzel kell festeni, legtöbbször ecsettel. Ennek méterenkénti költsége 200 Ft-tól 500 Ft-ig terjed. Ha szegélyt más színűre szeretnéd festeni, mint a külső burkolatot, az általában megemeli a költségeket.

További jellemzők

Az ajtók, homloklécek, ereszcsatornák és redőnyök akár bele is számíthatók a becslésbe, de akár külön is számolhatod ezen felületek költségét. Külső ajtók festésének négyzetméterenkénti ára 4000 és 8500 Ft között mozog, a homloklécek és az ereszcsatornák festési költségei hasonlóan 2000 és 3000 Ft közé esnek négyzetméterenként, míg a redőnyöknél már inkább 5000 és 8000 Ft közötti összeggel érdemes számolni.

3. Hogyan számold ki a szükséges festékmennyiséget

Ahhoz, hogy hozzávetőlegesen meghatározd, hogy mennyi festékre is lesz szükséged, oszd el az otthonod festhető felületeinek négyzetméterösszegét egy vödör festék fedőképességével. Egy 10 literes festék körülbelül 12-20 négyzetméter befedésére elegendő, míg 10 liter alapozó 10-15 négyzetméterre. Az, hogy az adott festék pontosan mekkora felületre is elég, változó, de általában fel van tüntetve a festék dobozán.

Használhatsz az interneten fellelhető kalkulátorokat is, melyek segítenek elvégezni a becslést. Arról azonban soha ne feledkezz meg, hogy a legtöbb házat két rétegben kell lefesteni.

4. Milyen gyakran érdemes külsőleg festeni a házat?

Általánosságban azt ajánlják, hogy 10-20 évente érdemes festeni a házak külsejét. Az, hogy a Te otthonod esetében ez hogy alakul, nagyban függ a burkolat anyagától. A vinyl- vagy fémburkolatokat akár 15-25 évente is elég festeni, míg a fát 10-20 évente ajánlott. A stukkó a fémhez hasonlóan 15-25 évig rendben van egy festéssel, míg a tégla minden 20-25 évben igényli az újrafestést.

A profi festő, Brad Hynon, a Hynon Painters & Decorators tulajdonosa szerint: "Ezek mind csupán becslések, és számos egyéb tényező is szerepet játszik ebben a kérdésben, így például az előző festés minősége és az, hogy a felületek mennyire voltak kitéve az időjárás viszontagságainak."

Az előző festés minősége, az éghajlati jellemzők és a ház burkolatának anyaga szintén közre játszik. Megeshet, hogy a vinyl burkolatot soha nem kell kifesteni, de sok tulajdonos, mikor már az eredeti színárnyalat megfakult, mégis a festés mellet dönt. Ez nagyjából 10-15 év után következik be. A faburkolatokat általában 3-7 évente ki kell festeni, a stukkó 5-10 évet bír, a tégla- és betonburkolat 10–15 évet, míg a fémburkolatokat ötévente érdemes újrafesteni.

5. Mikor érdemes kifesteni kívülről a házat

A legjobb, ha otthonod külső festését a nyár vagy az ősz elejére időzíted. A festéket száraz felületre kell felvinni, és a száradás közben sem szabad, hogy nedvesség érje. Ahhoz is elég melegnek kell lennie az időnek, hogy a festék megszáradhasson, de a túl nagy forróság a felvitt festék fellevegősödéséhez vezethet. Az extrém nagy napi hőingás szintén okozhat száradási problémákat.

6. Spórolási tippek külső festéskor

Az előkészítő munkákat (vagy legalább egy részüket) végezd el magad.

Végezd el az otthonod teljes kifestését Te magad (de legalább részben),

Kérj több szakembertől is árajánlatot, és válaszd a legversenyképesebbet.

Ne várj túl sokáig az újrafestéssel, így elkerülheted az előkészítés későbbi nagyobb munkaigényét

Ne akard a ház külső minden egyes elemét lefestetni, néhányat fess le magad.