Barkács tippek

Hogyan távolítsunk el fugát

2021.05.25 11:38
Hogyan távolítsunk el fugát

 Fugaeltávolítás? Csak okosan!

Egy rezgő szerszámmal sokkal egyszerűbb dolgod lesz!

Ne küszködj feleslegesen a sok porral a fuga eltávolítása közben! Rögzíts egy vízpermetező szereléket a rezgéskeltő szerszámhoz egy gyémántcsiszolóval.

Sokkal könnyebben kijön a kerámia csempék közötti fuga, ha egy keményfém-forgácsolót helyezel a lengőfűrészbe vagy egy rezgőszerszámot használsz. Mind a kettő felgyorsítja ezt a nehéz, unalmas, pepecselős munkát.

Első lépés: Távolíts el a régi tömítést

Egy rezgő és egy kaparó szerszámmal egyszerűen átvághatod a régi tömítést. Utána már csak a maradékot kell eltávolítanod, amiben egy penge sokat segíthet.

 

Második lépés: A fuga eltávolítása

Kapcsold be a vízsugarat, és állítsd be úgy, hogy csak permetezze a vizet. Ezután irányítsd a rezgő szerszám pengéjét a fugacsík közepére. Közelítsd a pengét a fuga felé, és lassan először csak érintsd hozzá a fugához, majd fejts ki nagyobb nyomást, hogy valóban el tudd távolítani a felesleges fugát.

 

Ha a fuga elszíneződött vagy netán penészes, sokkal egyszerűbb lesz tisztítószerekkel orvosolni a problémát. Hagyd az olyan házi praktikákat, mint az ecet, a hypo vagy a szódabikarbóna – meg sem közelítik a porított, majd pasztává kevert oxigéndús termékeket (ilyen például az oxiClean is). De dönthetsz a háztartási boltokban kapható fugatisztító és penészirtó mellet is akár. Ha ezek a vegyszerek működnek, az szuper, de az is megeshet, hogy nem fognak. Akkor a fuga felső részét érdemes eltávolítani, és újrahúzni egy réteggel.

 

Nálunk a vegyszerek nem váltak be, így kipróbáltunk minden mást is: körforgós szerszámra felszerelt fugaeltávolító fejet, fugaeltávolító pengével ellátott lengőfűrészt, egy pulzáló eszközt háromszög alakú keményfém betéttel, és egy olyan szerszámot is, ami leginkább egy elektromos gravírozóhoz hasonlít csiszoló fejjel felszerelve. Ezek mindegyike vagy a csempében okozott maradandó károkat, vagy fájdalmasan lassan haladt velük a munka. És mindezek mellet, mindegyik iszonyatos porfelhővel járt. Sokáig tartott, míg megtaláltuk a legegyszerűbb és leggyorsabb kombinációt, ami működik – egy rezgőszerszámra rögzített gyémántpenge (ami nagyjából 3000 Ft-ból kijön) tökéletes a célra.   

 

Szükséged lesz minimum két gyémánt pengére attól függően, hogy mekkora az előtted álló project. Kelleni fog egy kaparó betét is, amit a rezgőszerszámodra rögzíthetsz, és akár a sarkakból is eltávolíthatod vele a fugamaradványokat. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a rezgőszerszám ne melegedjen túl. Mi ezt egy egyszerű és olcsó csepegtető alkalmatossággal oldottuk meg. Mivel vizes közegben fogsz dolgozni, fontos, hogy a szerszámot egy GFCI-védelemmel ellátott konnektorba dugd. Ha ilyened nincs, megéri beruházni egy GFCI védelmes hosszabbítóba. GFCI védelem nélkül ennek a projektnek semmiképp ne láss neki!     

 

Ezt követően jön a fuga eltávolítása. Ne felejtsd, nem az a cél, hogy az egész fugát kiszedd,  csupán a felső pár millimétert kell eltávolítanod. Inkább többször, óvatosan menj át a felületen, amíg el nem éred a kívánt mélységet. Annyit távolíts el, hogy a hézag elég mély legyen az új fugához. Ha a csiszolással elkészültél, tisztítsd meg a csempét és hagyd megszáradni, mielőtt az új fugát felvinnéd.  

 

Eszközök, melyek a fuga eltávolításához kelleni fognak:

Mielőtt neki kezdessz a projektnek, készíts elő mindent, amire szükséged lehet. Sok időt és idegeskedést megspórolhatsz.

 

  • Biztonsági szemüveg
  • Rezgőszerszám, gyémánt és kaparó betétekkel

 

Szükséges anyagok:

Kerüld el az utolsó pillanatos boltba járkálást, és szerezz be minden szükséges anyagot, mielőtt hozzálátnál a munkához! Itt a lista: