Barkács tippek

Egy napos Csináld magad projekt! – Kerti tó

2021.06.21 10:05
Egy napos Csináld magad projekt! – Kerti tó

Ha egy tároló dobozt össze tudsz rakni, Te is el tudod készíteni!

Szerkesztőink megosztják veled egy fa tárolóba kialakított kerti tavacska ötletét, amiben egyszerre tarthatsz vízi és szárazföldi növényeket.

SZÜKSÉGES IDŐ: Egy nap

NEHÉZSÉGI SZINT: Kezdő

KÖLTSÉG: 30 és 70 ezer Ft között

 

 

Dobozba épített tó

Vágd megfelelő hosszúságúra a két fenéklapot (A és E, lásd A ábra). A fűrésztelepen szabott deszkák végei általában durvák, így a méréshez csak az után láss neki, hogy a deszkák végeit levágtad.

Ragaszd össze szerelőragasztóval az fenékdeszkákat, és rögzítsd átmenetileg három ponton stopli csavarral, hogy megálljanak a helyükön a munka végéig.

 

Mi az összes elemet laposfejű csavarral és szerelőragasztóval fogattuk össze. Ez a típusú ragasztó jobban működik durva felületű faanyagon és sokkal jobban alkalmazható az olyan illesztéseknél is, melyek nem túl szorosak. Vigyél fel egy pöttynyi ragasztót és szorítsd össze a deszkák végeit. Egy kaparókéssel távolítsd el a felesleges ragasztót és lakkbenzinnel tisztítsd meg a felületet.

A deszkák sima felületén is használj átmeneti rögzítést, ez lesz majd a tároló belseje (1. Kép). Csavarozd őket össze 3,175 cm-es (1-1/4") csavarokkal. Mi bútorcsavart használtunk, de másmilyen is tökéletesen megfelel. Ne aggódj azok miatt a lyukak miatt, amik az átmeneti rögzítők eltávolítása után maradnak – a folyékony gumi ki fogja tölteni ezeket.

 

Egy egyszerű doboz gumiborítással

Egy szuper egyszerűen elkészíthető vízi kreálmányt akartunk alkotni, ezért úgy terveztük meg a fa tárolót, hogy tényleg bárki össze tudja rakni a legalapvetőbb szerszámok használatával. Az egész lényege, amitől mesterséges tavacskaként tud működni nem más, mint a gumibevonat. Több féle folyékony gumi is van a boltok polcain, de érdemes olyat választani, ami különösen jól terül és az UV sugarak sem károsítják. Az igazán jó minőségűek, habár nem olcsóak, alkalmazhatóak sokféle felületen: fán, fémen és betonon is.

A folyékony gumit használhatod a szivárgó ereszcsatorna vagy fém tetőlemezek kijavítására, trailerek és lakóautók szigetelésére, és még megannyi sok mindenre. A farmerek például szívesen használják a szivárgó fém vizestartályok szigetelésére. Mi pedig azért imádjuk, mert bármit, akár egy egyszerű fából készült dobozt is vízállóvá képes tenni.

 

Deszkák méretre vágása

A felhasznált szabvány 1x12-es deszkák (1,9 x 28,575 cm vagy 3/4" x 11-1/4") szélessége kissé eltérhet, ezért ellenőrizd inkább kétszer az alap szélességét, mielőtt hosszra is méretre szabod a végeket és az elválasztókat (B és C). Az a kezeletlen cédrus deszka, amit mi használtunk, 2,22 cm (7/8") vastag volt. Ha 1,9 cm-es (3/4") deszkával dolgozol, akkor az oldalak hosszát kell majd ehhez mérten alakítanod.

Mi az összes szegélyt kettévágott, 1x6-os (1,9 x 13,97 cm-es vagy 3/"4 x 5-1/2"), deszkából készítettük. Néhány szaküzlet árul kifejezetten 1x3-as deszkákat is (1,9 x 6,985 cm vagy 3/4" x 2-3/4"), így még csak a felezéssel sem kell bajlódnod.   

 

A tároló összeállítása

Rögzítsd az elválasztó paneleket a fenékhez, majd szereld fel az oldalakat is. Minden elemet rögzíts duplán, szerelőragasztóval és laposfejű csavarokkal. Egy kaparókéssel távolítsd el a felesleges ragasztót.

 

Alumínium L profilból könnyen elkészítheted a sarokpántokat. Minden pántra négy lyukat fúrj, majd rögzítsd ragasztóval és csavarokkal.  

 

Az alap végétől mérve 35,56 cm (14') hosszan jelöld be az elválasztók helyét egy derékszögű vonalzóval. Ezt a vonalat kövesd az oldalak belső részén is (D). Az elválasztó deszkák sima felületét fordítsd a tároló közepe felé. Így ugyanis sokkal egyenletesebb bevonatot képez majd a folyékony gumi.

A végeket és az elválasztókat ragasztó és három darab 1,397 cm-es (1-1/2") kinti használatra alkalmas laposfejű csavar segítségével rögzítsd. Az oldalakat is ragasztóval és csavarokkal szereld fel, minden szélen és minden elválasztón 3 ponton rögzítve azokat. A csavarokat nagyjából 25,4 cm (10') távolságban helyezd el egymástól az alap teljes hosszán. A zárósapkák elrejtik a széleket és megerősítik a sarkakat. Ezeket négy csavarral valamint ragasztóval rögzítsd. A cédrus deszkák a keményfából készültekkel ellentétben kevésbé hajlamosak kettéesni, ezért mi csak ott csavaroztunk, ahol csomó volt a faanyagban.

Helyezz fel négy alumínium L profilt is. Egy duplaélű vagy kézifűrésszel vágd ezeket is méretre. Mind a két oldalra két lyukat fúrj, és rögzítsd ragasztóval illetve 1,9 cm-es (3/4") csavarokkal.

Az alapot minden csatlakozási pontnál két 7,62 cm-es (3') csavarral rögzítsd. Nekünk egyszerűbb volt úgy felhelyezni az alapot, hogy a tárolót lefele fordítottuk. Ahhoz, hogy stabil maradjon, rögzítsd rézsútosan négy csavarral. Majd fordítsd meg az egészet, és rögzítsd az alapot a tárolóhoz 7,62 cm-es (3') csavarokkal, amelyeket a tároló fenék irányából hajtassz be.

Miután az átmeneti rögzítőket eltávolítottad, fúrj négy, 1,27 cm-es (1/2") vízelvezető lyukat a külső rész négy sarkára és egyet középre is. Ha szeretnél vízpumpát is használni, akkor kelleni fog még egy ekkora átmérőjű lyuk a vezetéknek. Mi ezt egy lyukfűrésszel oldottuk meg. Nézd körbe a tárolót, és a legszebb famintájú oldallal szembeni oldalra fúrd a lyukat kb. 0,9525 cm (3/8") távolságban a felső széltől.  

 

Szegény ember szerszáma

Ha hétvégente rendszeresen szereted famunkával tölteni az idődet, akkor mindenképp szerezz be egy zsákfurat készítő sablont. Ha ilyened még nincs, akkor itt egy gyors és egyszerű trükk, ami szuperül működik a cédrushoz hasonló puha fákkal. Először is fektesd a durva felülettel lefelé a homlokkeretet és jelöld be két helyen, mind a két illesztésnél. Ezután fúrj 0,375 cm-es (1/8") lyukakat a deszka végére szögben, így a fúrófej a deszka végétől kb. 1,905-2,2225 cm-re (3/4-7/8") fog kijönni. Ebben a hosszúságban egy 3,81 cm-es (1-1/2") laposfejű csavar kb. 1,905 cm-re (3/4") fog belemenni a csatlakozó véghez. Ha véletlenül rossz szögben fúrtál, sebaj, mindig fúrhatsz egy másik lyukat kicsivel feljebb, senki soha észre nem fogja venni, hisz ez úgyis alulra fog kerülni.

 

A homlokkeret felszerelése

Szereld fel a homlok keretet, hogy az újonnan elhelyezett csavarokat eltakarja. Először készíts az egyik elem végére furatokat. Ezután már csak annyi a teendőd, hogy összefogod az elemeket és csavarokkal rögzíted azokat.

Illeszd össze a homlok keret oldalait és végeit két 3,81 cm-es (1-1/2") laposfejű csavarral és ragasztóval. Mind a két deszkát nyomd lefelé, miközben az első csavart hajtod be. Egy bilincs az illesztésnél szintén hasznos lehet. Mielőtt az elválasztók homlok keretét is felszerelnéd, mérd le vízszintesen a szakaszokat egyik saroktól a másikig, mind a két irányban, hogy biztosan derékszögben áll-e a keret. Ha a keret kissé féloldalas, igazíts rajta annyit, hogy megfelelő szögben illeszkedjen és szorítsd oda a munkaasztalhoz, hogy meg is tartsa a szöget.

 

 

Vidd fel a folyékony gumit és a falakkot

 

Minden illesztésnél, saroknál és faanyag hibánál vastag rétegben vidd fel az anyagot. A tároló külső részeit egyszer, a belső részeket háromszor kend át.

Zárd le ragasztószalaggal a tároló tetejét, a kábelnek kifúrt lyukat és a vízelvezető lyukat is az alapon. A folyékony gumit egy ecsettel vastagon kend fel a sarkokba, illesztésekbe, csavarlyukakba és minden, a faanyagban lévő csomóhoz is. Három vastag réteg szükséges a tökéletes fedéshez, és minden réteg felvitele előtt minimum 3 órát kell várni. Mi a két szélső tárolóra csak egy réteget vittünk fel, hiszen ezeket víz helyett földdel töltöttük meg. A tároló legtetejét is csak egy réteggel kentük le. Fontos, hogy a vízelvezető és a kábel lyukakat ne tömítse el a gumi, így a felesleget egy fültisztító pálcikával vagy egy kis darab összesodort papírtörlővel érdemes leitatni. A gumirétegnek néhány napig száradnia kell, mielőtt vízzel érintkezne.

A durva cédrusfa, ahogy a neve is mutatja, nem sima felületű. Állj tehát ellen a kísértésnek és ne akard lecsiszolni a felületet, fogadd el ennek a fának a tökéletlenségét. Mi felvittünk egy cédrushatású fafényt is, de bármilyen külső pác vagy áttetsző lakk megteszi.

 

Befejezés és vízzel való feltöltés

 

Illeszd a helyére a keretet és rögzítsd csavar plusz ragasztó kombinációval. A csavarok fejét ne hajtsd beljebb a keret felszínénél – legyenek egy szintben, így nem lesznek lyukak, hova a víz befolyhat és rongálhatja a fát.

Amikor megszáradt a lakkozás, szereld fel a homlok keretet is, rögzítsd ragasztóval és kb. 25 cm-ként (10") 3,81 cm-es (1-1/2") laposfejű csavarokkal. Legyen egy szintben a csavarok feje a fa felületével, így a víz nem szivároghat be.

Vízpumpa ugyan nem feltétlenül szükséges, de jó szolgálatot tehet abban, hogy frissen tartsa a vizet. Néhány pumpán van tapadókorong, amivel lehet őket rögzíteni, de a gumival bevont fa felülete meglehet, hogy nem elég sima ahhoz, hogy a tapadókorong megfelelően tapadjon. Mi egy plexilemezt rögzítettünk az aljzatra, és ahhoz illesztettük a pumpa tapadókorongját. A lebegő, szétágazó gyökérzetű vízinövények könnyen eltömíthetik a pumpa szűrőjét, így vagy cserepes növényeket telepítessz a ládába, vagy egy összetettebb szűrőrendszert építessz. Egy olyan pumpa, ami óránként 450 liter vizet képes megmozgatni elég nagy lehet erre a célra.

Most már csak az maradt hátra, hogy az alkotásodat feltöltsd vízzel és növényekkel. Ha a helyi kereskedésben nem találnál vízinövényeket, rendeld meg ezeket online.

 

A projekthez szükséges eszközök

Ha minden a kezed ügyében van, ami csak kellhet ehhez a Csináld Magad projekthez, sok időt és idegeskedést spórolhatsz meg.

 

Tömítő pisztoly

Körfűrész

Rögzítő bilincsek

Vezeték nélküli fúrógép

Derékszögű vonalzó

Kézifűrész

Festőecset

Kaparókés

Mérőszalag

 

A projekthez szükséges anyagok

Szerezz be minden alapanyagot előre, így elkerülheted az üzletbe való rohangálást. Itt van a lista, hogy mikre is lesz szükséged.

 

3,175 x 0,15875 x 10,16 cm-es (1-1/4" x 1/16" x 4') alumínium L profil

1,9 x 28,575 x 30,48 cm-es (1x12 x 12', azaz 3/4" x 11-1/4" x 12") durva cédrusfa (2 db)

1,9 x 13,97 x 20,32 cm-es (1x6 x 8', azaz 3/4" x 5-1/2" x 8") durva cédrusfa (3 db)

3,81 x 8,89 x 30,48 cm-es (2x4 x 12', azaz 1-1/2" x 3-1/2" x 12') cédrus színű, nyomással kezelt faanyag (1 db)

Kb. 4 liter folyékony gumi

Egy kis doboz 3,81 cm-es (1-1/2") kültéri laposfejű csavar

Egy kis doboz 3,175 cm-es (1-1/4") szekrénycsavar

Egy kis doboz 7,62 cm-es (3") csavar

Egy kis doboz 1,905 cm-es (3/4") csavar

Egy doboz szerelő ragasztó