Barkács tippek

Hogy varázsold tisztává a szúnyoghálókat? – Szúnyogháló takarítás könnyedén!

2021.08.26 15:12
Hogy varázsold tisztává a szúnyoghálókat? – Szúnyogháló takarítás könnyedén!

-Idő: Pár óra

-Nehézségi szint: Kezdő

-Költség: 1500 – 3000 Ft

 

A szúnyoghálók takarítása embert próbáló feladat lehet, de nem kell feltétlenül annak lennie. Mi egy pár tanáccsal és egy saját készítésű tisztítószerrel segítünk újjá varázsolni a régi hálókat.

Szükséges eszközök:

  • Kerti slag, vízforráshoz csatlakoztatva
  • Szórófej a kerti slaghoz
  • Egy nagyobb tál vagy vödör
  • Mikroszálas törlőkendő
  • Puha sörtéjű kefe
  • Szórófejes üveg
  • Szobalétra

 

 

Szükséges anyagok:

  • Mosogatószer vagy általános tisztítószer
  • Étkezési ecet
  • Egyfajta speciális tisztítószer (pl. Screen Magic)

 

 

A projekt lépésről lépésre

 

Első lépés

-Szúnyoghálók tisztítása leszerelés nélkül

Először is porszívózd le a szúnyogháló felszínét óvatosan, a porszívó kefével ellátott pótfejével, hogy minden piszoktól, pókhálótól és pollentől megszabadítsd.

Felülről lefelé haladva, permetezz egy szórófejes üvegből ecetet a hálóra. Egy nedves mikroszálas törlőkendővel, körkörös mozdulatokkal tisztítsd meg a hálót, vigyázva, hogy ne nyomd túl erősen. Ha lehetséges, kívülről is takarítsd meg a hálót – itt lehet szükséged egy fellépőre vagy egy szobalétrára.

Speciális tisztítószerekkel könnyen megtakaríthatod a hálót annak eltávolítása nélkül is. Mi a Screen Magic-et ajánljuk. Egyszerűen csak itass át egy mikroszálas törlőkendőt a tisztítószerrel és addig takarítsd a hálót, míg tiszta nem lesz. Mint mindig, ez esetben is olvasd el előbb a használati utasítást a flakonon.

 

Második lépés

-Szúnyoghálók eltávolítása

A legtöbb szúnyogháló lepattintható. Ehhez először húzd felfelé, majd mind a két kezeddel nyomd meg a műanyag betéteket a hálókeret alján, így egyszerűen leemelheted az ablakkeretről.

Profi tipp: Ha minden szúnyoghálót egyszerre szednél le és többféle méret is van, jó ötlet egy jelölő szalaggal ellátni őket, így amikor visszaillesztenéd mindet a helyére, megspórolhatod a találgatást.

 

Harmadik lépés

-Házi tisztítószer

A házi tisztítószerhez elkészítéséhez: egy vödörnyi vízhez keverj némi mosogatószert, vagy általános tisztítószert. Víz és ecet kombinációját is használhatod, az is jól működik ebben az esetben.

Ha különösen szennyezettek lennének a hálók: negyed csésze ammóniát keverj el 4 liter vízben. (Ehhez viselj gumikesztyűt!)

 

Negyedik lépés

-A szúnyoghálók megtisztítása

A kerti slag szórófejét állítsd alacsony nyomásúra, majd a leszerelt hálókat tisztítsd meg a vízsugárral. Semmi esetre se használj ilyenkor magas nyomású beállítást, mert megsértheted vele a hálót.

Fektesd a hálókat egy sima aszfaltfelületre vagy egyszerűen csak támaszd a ház oldalának. Így könnyen hozzáférhetőek, akár egyszerre is megtisztíthatod őket.

Egy puhább sörtéjű kefével vagy szivaccsal vidd fel a tisztítószert a szúnyoghálókra.

Mind a két oldalát dörzsöld át a hálónak, majd alaposan öblítsd át vízzel.

Ha használsz speciális tisztítószert, azt most permetezd rá a háló mindkét oldalára, majd töröld le egy mikroszálas kendővel.

Hagyd teljesen megszáradni a szúnyoghálókat, mielőtt visszaszerelnéd őket az ablakkeretre.  

 

Ötödik lépés

-A hálók visszaszerelése

Az ablakkeret jobb és bal szélén lévő mélyedésbe illeszd vissza a hálókat, húzd felfelé és nyomd bele a fölső mélyedésbe.

Mind a két kezedet a háló alján lévő alsó műanyag betéteken tartva, húzd felfelé majd told be a mélyedésbe, amíg be nem kattan a háló a helyére.