Barkács tippek

10 dolog, amivel felkészítheted garázsodat az őszre

2021.09.22 11:02
10 dolog, amivel felkészítheted garázsodat az őszre

Ahogy az idő egyre hűvösebb, és a nyarat lassan felváltja az ősz, még most érdemes felkészítened a garázst az évszakváltásra.

A garázs közismert arról, hogy mindenféle szerszám és eszköz tárolására szolgál. A nyár vége megfelelő időszak arra, hogy a rossz idő beállta előtt (ami megnehezítené a dolgod), rendet tegyél.

Szép időben sokkal egyszerűbb kipakolni a dolgokat a garázs padlójára vagy a kocsifelhajtóra, és szortírozni a felesleges és a szükséges holmik között. A nyár vége azt is jelenti, hogy itt az ideje elpakolni és teljesíteni az olyan nyári eszközöket, mint a fűnyíró és a nagynyomású kézi mosó, és ideje elővenni a gereblyét, az avarfújót és a hólapátot, hogy bármikor kéznél legyenek.

 

Ideje megint helyet csinálni a kocsinak

A nyár során sokak a felhajtón hagyják a járműveket, hogy több szabad hely legyen a garázsban. Így a biciklik és a játékok könnyen hozzáférhetőek, a garázs pedig egy rögtönzött játszószobává vagy télikertté válik. Amint beköszön a hideg idő, érdemes elpakolni a nyári holmikat és újra az autót tárolni a garázsban.

 

Padlótisztítás és repedéskeresés

Miközben a szerszámokat rendszerezed, és a járműveket mozgatod, egy rövid időre kiürül a garázs. Használd ki ezt az időt arra, hogy a padló repedéseit ellenőrizd.

Szinte minden betonborítás megreped egy idő után, ahogy az alatta lévő talaj mozog és változik. A trükk mindössze annyi, hogy tégy arról, hogy a repedések ne váljanak olyan problémává, ami miatt már komolyan kellene aggódnod.

Általánosságban, a fél centiméter széles repedések miatt nem kell aggódni, illetve akkor sem, ha a repedés egyik széle magasabb, mint a másik. Erről a legegyszerűbben két érmével bizonyosodhatsz meg.

Két érme együtt nagyjából fél centi vastag, így ha ezek nem férnek bele a repedésbe, akkor nincs ok az aggodalomra. Hasonlóan, hogyha egy érmét be tudsz csúsztatni a repedésbe anélkül, hogy eltűnne, akkor az elég közel van a felszínhez. Továbbra is tartsd rajta a szemed ezeken a repedéseken, de nem kell miattuk már most pánikolni.

Sok Csináld magad trükk is segít abban, hogy egyszerűen kijavíthasd ezeket. Ám ha egy repedés nem megy át a kétérmés teszten, inkább hívj egy építészt, aki profi segítséggel szolgálhat.    

 

A garázsajtó és nyitó ellenőrzése

A nyár vége arra is alkalmat nyújt, hogy ellenőrizd a garázsajtó működését és záródását. Ha ugyanis télen vagy ősszel kell a hibával foglalkozni, az komoly fejfájást okozhat.

Ellenőrizd, hogy a kapcsolók működnek-e és, hogy az alacsony feszültségű elektromos vezeték biztonságos-e. Bizonyosodj meg arról is, hogy az ajtó szorosan zárjon, akár a távirányítót is módosítsd, ha kell. A garázsnyitó kalibrálása is jó kis Csináld magad projekt lehet. Egy szorosan záródó garázsajtó nem csak a téli időjárástól védi a járműveket, de a kártevőket is távol tartja.

 

Védelem az egerek és más kártevők ellen

Az időjárás változásával kártevők (mint pl. egerek) is szívesen keresnek menedéket a garázsokban. Minden rést tömíts be, bár az egerek elől szinte lehetetlen teljesen lezárni a garázst. Ezeket a kis rágcsálókat minden olyan anyag vonzza, ami elég puha ahhoz, hogy a fészkükbe vigyék, és ott használják.

Egy kis védelmet biztosíthatsz, ha a kerti bútor párnáit és a székpárnákat műanyag zsákokban tárolod. Néhány csapda kihelyezése sem rossz gondolat, amivel lassíthatod a rágcsáló betolakodókat.

 

Keretszigetelés és tömítés

Az a garázs, melyben a nyílászáró keretek le vannak szigetelve és megfelelőek a tömítések, nagyobb védelmet élvez, legyen az egy zimankós, havasabb téli éghajlaton, vagy egy olyanon, ahol csak gyengék a fagyok. A lyukak és rések tömítése segít kicsit kontrollálni a hőmérsékletet és megakadályozza, hogy a víz bejusson, így csúszásveszélyt vagy más nedvességgel kapcsolatos problémát okozzon.

A bejáratnál ellenőrizd a keretek szigetelését, illetve az ajtót is nézd meg, nincs-e rajta sérülés. Ha találsz ilyet, javítsd ki. Az ajtókat és ablakokat az illesztésnél lásd el megfelelő tömítéssel, így védheted őket a hideg levegő, a víz és a rovarok elől. A munkádat úgy ellenőrizheted, ha egy napos délelőtt beállsz a sötét garázsba. A napsugarak ugyanis bármilyen pici résen behatolnak, így megláthatod, mit nem vettél észre.

 

Festékek és más folyékony anyagok elpakolása, kidobása

A garázsban szívesen halmozódnak fel a festékek, olajok, vegyszerek és egyéb, a Csináld magad projektek után megmaradó, folyékony anyagok. Ahogy a nyár lassan elmúlik, érdemes a folyadékokat is elpakolni, és megóvni őket attól, hogy megfagyjanak, így használhatatlanná váljanak. Ha a kiolvasztás után még jónak is tűnnek, sokszor a festékek és a vegyszerek nem fogják megfelelően ellátni a feladatukat, különösen, ha a tél során többször fagytak meg és engedtek fel újra.

Ez alól a szabály alól két kivétel van. A gyúlékony és/vagy veszélyes anyagokat legjobb a házon kívül tárolni. Valamint, ha a garázs fűtött, vagy nincs kitéve fagypont közeli hőmérsékletnek, akkor tökéletes helyet szolgáltat a folyékony anyagok tárolására is.

Ha mégis ezen anyagok kidobása mellett döntenél, semmiképp se dobd őket a szemetesbe és a lefolyóba sem célszerű kiönteni. A festékeket hagyd kiszáradni, gyermekektől és háziállatoktól jól védett helyen. A mérgező folyadékokat pedig külön erre a célra létesített tárolókban helyezd el.    

 

A tető átvizsgálása és az esőcsatorna kitisztítása

Állítsd fel a létrát, míg tart a jó idő és szánj időt a garázs tetejének és fém szigetelésének vizsgálatára. Még az esős évszak vagy a hó beköszönte előtt érdemes ezt megtenni, ezek ugyanis sokkal trükkösebbé, illetve veszélyesebbé is teszik a folyamatot – ha nem lehetetlenítik el teljesen. Kutass jégeső vagy ágak okozta sérülések után, illetve figyeld meg, hogy hullámosodott-e fel valahol a zsindely vagy vált-e fel a fémszigetelés.   

Ha már úgyis fent vagy, takarítsd ki az esőcsatornákat is, vagy szerelj fel esőcsatorna védő hálót. Mielőtt az őszi hulló falevél szezon megérkezik, érdemes gondolkodni és előre cselekedni.

 

A garázspadló kezelése

Egy nagyjából üres garázs kiváló alkalmat nyújt arra, hogy a padlót kezeld valamilyen anyaggal vagy lefesd. Lehet áttetsző réteg, vagy akár betonfesték is. Akár műgyantát is használhatsz, textúrált borítással, ami jellegzetesebb külsőt kölcsönöz, és biztonságosabb aljzatot eredményez.

Attól függetlenül, hogy mivel kezeled a padlót, a garázs takarítása és a padló rendbe szedése egy egy-két napos projekt lesz. De, ha most felviszel valamilyen védőréteget a padlóra, azzal a télen, a járműveken behordott sótól és hólétől óvod azt meg.

 

Szigetelés és fűtés

Ha a hűvösebb hónapokban is szívesen használnád a garázst otthoni munkák elvégzésére vagy autószerelésre, akkor a nyár vége tökéletes alkalom arra, hogy leszigeteld és gondoskodj valamilyen fűtőrendszerről is. A szigetelés felhelyezése jóval kellemesebb kora ősszel, mint nyár közepén. És ekkor találhatsz kedvező árú ajánlatokat fűtőberendezésekre is.

Ha fűtést szeretnél, vedd figyelembe a különböző fűtőanyagok előnyeit és hátrányait. A propánnal és a kerozinnal működő melegítők szénmonoxidot termelnek, így egy CO detektorra is szükséged lesz a garázsban, illetve biztosítanod kell a helység megfelelő szellőzését. Az elektromos melegítők üzemanyag nélkül működnek, de egy elektromos konnektor kell hozzájuk. Az elektromos felszereltségtől függően akár az is megeshet, hogy egyszerre nem tudod üzemeltetni a melegítőt és használni egy szerszámgépedet.