Barkács tippek

Elektromos kandalló az őszi napokra

2021.10.25 09:55
Elektromos kandalló az őszi napokra
 • Elkészítési idő: több nap
 • Nehézségi szint: középhaladó
 • Költség: eltérő lehet

A melengető, színpompás lángok bármilyen hűvös helyet egy pillanat alatt hívogatóvá tesznek.

Egy forró zuhany alól kilépni, majd egy hűvös helységben üldögélni nem tartozik az élet örömei közé. Az általános megoldás – már ha valaki nem hajlandó tolerálni a didergést – az, hogy beszerez egy hőlámpát. De ezek piros fénye és zaja / zajos időzítője vagy kiscsirke feeling-et kelt az emberben, vagy más, nem éppen komfortos érzetet kölcsönöz.

Teremts más hangulatot, ha már a fürdőszoba átalakítása mellet döntessz. Bizonyos elektromos kandallóknál nem csak a láng színét és parazsat imitáló betétet tudod cserélni, hanem a hőkibocsátást is irányíthatod, mindezt WIFI-n keresztül.

Szükséges eszközök

 • Körfűrész
 • Alapvető asztalos eszközök
 • Gipszkarton szerszámok
 • Drótvágó

Szükséges alapanyagok

 • 7,62 cm-es (3 inch) rögzítő csavarok
 • Gipszkarton
 • Gipszkarton csavarok
 • Öntapadó gipszkarton szalag
 • Glett
 • Kandallóbetét

Könnyű beszerelés, bárhol

Hogy megkönnyítsük a kandalló telepítését, mi egy meglévő falat bővítettünk ki. Ha Te is így teszel, akkor tényleg bárhova helyezheted az elektromos kandallót a házban anélkül, hogy aggódnod kellene a támfalak vagy a külső falak szigetelése miatt. A vezetékezés is egyszerűbb lesz így, de gipszkartonra, ragszalagra és glettre mindenképp szükséged lesz.

Első lépés – Készíts “térképet”

Hogy a kandalló biztosan jó helyre kerüljön, mi egy kartonpapír sablont készítettünk. Ha épp fürdőt újítasz fel, és tervezel a kád köré peremet is illeszteni, akkor érdemes bejelölni ennek végső magasságát és a kád magasságát, majd erre ráhagyva kb. 15 cm (6 inch) távolságot illeszteni a kandalló alsó szélét. Csak jelöld be a szinteket, pozícionáld a karton sablont, és ragaszd fel a falra.

Második lépés – Jelöld be a keretet

A kandallófal alsó és felső illesztési pontjaihoz vágj két darab 5 x 15,2 cm-es (2x6 inch) lécet 2,5 cm-rel (1 inch) rövidebbre, mint a már meglévő fal. Az éleket csiszold le, majd derékszögű szögmérővel jelöld be a középpontot, a kandalló majdani nyílását és a köztes elemeket 40,5 cm-ként (16 inch), középről haladva.

A kandalló nyílását 3,8 cm-el (1-1/2 inch) magasabbra és szélesebbre jelöld. Így lesz elég helyed, mikor a gipszkartonnal dolgozol, és egy kis mozgástered is marad.

Harmadik lépés – Építsd meg a falat

Miután levágtad a köztes elemeket, válogasd szét a felső és az alsó léceket, majd fektesd közéjük a köztes elemeket is. Miközben az köztes elemeket rendezed, ellenőrizd az esetleges hajlást is. Ha van ilyen elemed, a hajlott felét fordítsd lefelé.

Ehhez a kis falhoz, a köztes elemeket elég csavarokkal a lécekhez fogatni. A párkányt a kandallónyíláshoz igazítsd, majd a falat még egy felső léccel zárd le.

Negyedik lépés – Erősítsd meg támasztékokkal az elemeket

Annak érdekében, hogy az új fal a helyére kerüljön, a köztes elemek közé támasztékokat is szerelj úgy, hogy azok a fal hátsó részéhez illeszkedjenek. Ezután az összeállított keretet illeszd rá a házfalra és csavarozd hozzá a támasztékokat a köztes elemekhez. Ha az előzetesen felskiccelt falkeret egyvonalban van az új kerettel, rögzítsd összetartó csavarokkal a fal tetejét a meglévő falhoz.

Ötödik lépés – Tudd le a kábelezést

Az, hogy új falat építettél a kábelezést is nagyban megkönnyíti, hiszen csak egy lyukat kell fúrnod és azon áthúznod a kábelt. Olvasd el az általad választott elektromos kandalló használati utasítását. A miénkben az szerepelt, hogy “Ne terhelje túl az áramkört és “Ne csatlakoztasson más fogyasztókat ugyanazon áramkörhöz, amelyről a kandalló üzemel. Ez nekünk azt sugallta, hogy a biztonságos üzemeltetés érdekében ezt jobb külön áramkörre kötni. Hacsak nincs máris egy ennek szentelt áramkör, ennek elkészítését bízd inkább egy villanyszerelőre.

Hatodik lépés – Fejezd be a falat

Ha már az elektromos vezetéket is átvezetted a kandallónyíláson, nincs más hátra, mint befedni az épített keretet gipszkartonnal, amit szalaggal és glettel is érdemes rögzíteni. A kandallónyílás belső részét, ahol a fa keret is látszik szintén érdemes gipszkartonnal befedni, így biztos megfelel a kandalló az éghető anyagokhoz tett ajánlásoknak.

Hetedik lépés – Betáplálási opciók

A mi kandallónknál két lehetőség volt: vagy dugjuk be a mellékelt dugóval a kandallót egy konnektorba, vagy kössük rá közvetlenül az ennek szentelt áramkörre. Ahhoz, hogy csak úgy bedugjuk, nekünk kellett volna egy külön konnektor, így az utóbbi opciót választottuk. Egyszerűen csak felnyitottuk a borítást és a vezetéket összeillesztettük azzal a kábellel, amit a kandallónyíláson vezettünk keresztül.

Profi tipp: A kandallónyílásnál a kábelt a falhoz közel, a kandalló vezetéke közelében érdemes vezetni.

Nyolcadik lépés – Illeszd a helyére és rögzítsd a kandallót

Távolítsd el az üvegpanelt és az oldalsó szerelvényeket is belülről, így a megfelelő helyre rögzítheted a kandallót. Mi a mi kandallónkhoz illeszkedő 3,8 cm-es (1-1/2 inch), fekete facsavarokat használtuk, amik a csomagban voltak. Fontos, hogy a csavarok behajtásánál erősen nyomjuk a kandallót a falhoz. Amint mind a két oldalt rögzítetted, visszaszerelheted az oldalsó szerelvényeket is.

Kilencedik lépés – Töltsd fel a kandallót

Mi kristály betétet használtunk, ezek szolgáltak a parázs imitációjaként. Ezeket beleöntöttük a tálcába majd uszadékfa hasábokat halmoztunk a tetejére. A LED csík, mely a betét alatt helyezkedik el, lehetővé teszi, hogy a kristályok különféle színekben ragyogjanak.

Tizedik lépés – Helyezd vissza az üvegpanelt

Miután letakarítottad a kandalló üvegének mind a két oldalát, óvatosan illeszd a helyére az üveget és két rögzítőcsavarral rögzítsd. Ha már a falat is kifestetted, és az elosztónál felkapcsolod a megfelelő áramkört, a fürdőszoba egy hívogató, kényelmes pihenőhellyé válik az új kandallóval.