Barkács tippek

Hogyan NE használj purhabot otthonodban

2021.11.05 08:30
Hogyan NE használj purhabot otthonodban

A flakonból fújható purhab mindannyiunk kedvence, de közel sem alkalmas mindenre! Aktuális blogbejegyzésünkben találsz néhány olyan esetet, amikor, vagy ahogyan semmiképp sem ajánlott purhabot használnod.

A bejegyzésben szó lesz:

  • Oldószer nélküli használat,
  • Lejárt szavatosságú purhab vásárlás,
  • Kezek, karok és szemek nem megfelelő védelme,
  • Elektromos kapcsolószekrény körüli használat,
  • Rejtett világítás körüli használat,
  • Nyílászárók körüli használat,
  • Nem mindegy, hova kerül a flakon.

Mit NEM kellene csinálni a fújható purhabbal!

A flakonból fújható poliuretán hab remek szigetelési opció, de a használatában meglehetősen nagy a rizikófaktor, hisz ragadós és gyorsan szárad. Ahhoz, hogy a kívánt eredményt érd el, érdemes pontosan követni a terméken található utasításokat, így mindig az instrukciók tanulmányozásával kezdd a munkát, hogy elkerülhesd a kellemetlen helyzeteket.

Oldószer nélküli használat

A fújható purhabot nem egyszerű helyesen használni, még akkor sem, ha már sok tapasztalatod van benne. Épp ezért is, akik gyakran használják, sosem vásárolnak ilyet megfelelő oldószer nélkül.
A boltok polcain fém, a purhabhoz hasonló, szórófejes flakonban található purhab oldószer egy kémiailag előállított anyag, mely direkt arra szolgál, hogy a habot feloldja, mielőtt az megköt. Szuper megoldás arra, hogy a szigetelés közben az elkerülhetetlenül padlóra, ruhára, vagy akár kezedre kerülő habot eltüntesd vele. Ha a kezeden kell használnod, utána alaposan moss kezet!

Lejárt szavatosságú purhab vásárlása

Az élelmiszerekhez hasonlóan, a purhab is aakkor a legjobb, amikor “friss”. Menj mindig biztosra, és mielőtt a kosaradba tennél egy flakonnal, nézd meg a lejáratát. Ha netán van egy bontott flakonod, amiről meggyőződésed, hogy még mindig tökéletes, de a szórófej már eltömődött a beszáradt habtól, akkor se ess kétségbe, az interneten számos trükköt találni arra, hogy újra használhatóvá tedd.

Kezek, karok és szemek nem megfelelő védelme

A purhab elkerülhetetlenül a kezedre fog kerülni. És ha egyszer rákerül, nem kis feladat megszabadulni tőle. Így, ha nem szeretnéd egy ideig a kezeden tudni a habot, viselj kesztyűt. Az eldobható, egyszer használatos gumikesztyűk tökéletesen megfelelnek a célnak. Ezen felül érdemes régi, már használt ruhát viselned, hisz valószínűleg arra is fog kerülni az anyagból. Ha nagyobb felületet szigetelsz, akár az eldobható, kapucnis overall viselését is érdemes megfontolnod, a kesztyű, az arcmaszk és a szemvédő használata mellett.

 

Elektromos kapcsolószekrény körüli használat

Olyan esetekben, mikor a kapcsolószekrény hátsó része és a külső fal között nincs szigetelés, sok barkácsmester maga lát neki a feladatnak. Ám légy óvatos, nehogy a hab a szekrénybe kerüljön, hisz ezzel komolyan károsodhat a rendszer. Illetve, sok purhab gyúlékony is, így ilyen helyeken törekedj arra, hogy kevésbé terülő habot válassz, ami finoman, óvatosan tölti ki a réseket.

Rejtett világítás körüli használat

Ezek a süllyesztett világítások a hőveszteség egyik legnagyobb forrásává válhatnak, ha közvetlenül a tető alá vannak elhelyezve. Ám nem árt vigyázni a purhabbal, ha a problémát ezzel akarod orvosolni. Ha egyszerűen csak odafújod a habot, nagyban megnő a tűz keletkezésének kockázata. Menj hát biztosra, és ellenőrizd, hogy a világítótestek szigeteléssel kompatibilisek legyenek, mielőtt hozzáfognál a munkához. A világítótestek körül maradó légréseket még mindig kitöltheted megfelelő méretű tömítőgyűrűkkel.

Nyílászárók körüli használat

A purhab egyik leggyakrabban előforduló felhasználása az ajtók, ablakok körüli szigetelés. Ám előfordulhat, hogy az anyag térfogata annyira megnő, hogy beledagad a keretbe, így kinyithatatlanná válik a nyílászáró. Ilyenkor jobb olyan purhabot választani, aminek a térfogata nem nő sokszorosára. Ezek direkt arra szolgálnak, hogy az ajtók és ablakok körüli réseket pontosan kitöltsék. Keress tehát olyan terméket, amelynek a csomagolásán szerepel az, hogy nyílászárókhoz is használható!

Az is működhet, ha két rétegben viszed fel a szigetelést. Az applikátor tetejét igazítsd a feltöltendő rés egyik végébe, és gyors mozdulatokkal fújd végig a purhabot a rés teljes hosszán. Várd meg, míg ez az első réteg eléri a végleges térfogatát és megszárad, majd fújj még egy réteget, ha szükségesnek látod.

Nem mindegy, hova kerül a flakon

A purhabbal az a legnagyobb probléma, hogy akkor is terül, amikor esetleg nem akarod. Ha például már befejezted a szigetelést és leteszed a flakont, egy kevés hab könnyedén távozhat még a szórófejből. Ezért is javasolt egy üres kartondobozt magad mellé készítened, mikor purhabbal dolgozol. Ha befejezted a munkát, mindig a dobozba helyezd a purhabos flakont, így elkerülheted a nem kívánatos takarítást.

Azonnali takarítás

Ha a purhab minden elővigyázatosság ellenére olyan helyre kerül, ahova nem kellene, Te is érezni fogod a csábítást, hogy gyorsan, egy mozdulattal letöröld. Ám ezzel csak jobban szétkened az anyagot, amivel csak rontasz a helyzeten. Ehelyett használj speciális oldószert a még nedves habon, vagy hagyd teljesen megszáradni és azután távolítsd el. Egy barkácskés, egy sniccer vagy egy finom fogazatú, hajlékony pengéjű kézifűrész jó szolgálatot tehet a száraz purhab eltávolításakor.