Barkács tippek

Hogyan téliesítsük kedvencünk kutyaajtaját?

2021.01.20 09:34
Hogyan téliesítsük kedvencünk kutyaajtaját?

Ha kedvenced kutyaajtót használ, bizonyára Te is sokat elégedetlenkedsz a folyamatos hidegfuvallat és a kiáramló meleg miatt. Cikkünkből megtudhatod, hogyan orvosolható a probléma.

A kutya- vagy kisállat ajtók kicsi, fedett nyílások a bejárati ajtóba vágva. Ezek segítségével a kedvencek egyszerűen, a gazdik segítsége nélkül járhatnak ki-be a ház és a kert között, így nagyobb szabadságot élvezhetnek. Ha csak az Amerikai Egyesült Államok 2019-es évi statisztikát nézzük, több mint 450 millió dollárnyi bevételt termelt a kutyaajtók érékesítése, ami bizonyítja, hogy sok gazdi elismeri ennek az alkalmatosságnak az előnyeit.

A probléma csak az, hogy ez a kényelmes lengőajtó nem csak a kedvenceket engedi ki-be járni. Ha Neked is van kis kedvenced és olyan helyen élsz, ahol télen általános az alacsony hőmérséklet, valószínűleg Nálad is probléma az állatod számára kényelmes kutyaajtó szivárogtató képessége, és az ebből származó magasabb fűtésszámla. De ne aggódj – van megoldás a problémára. Ismerd meg Te is, hogyan téliesítheted kedvenced bejáratát, minimalizálhatod a hőveszteséget és maximalizálhatod szőrös barátod kényelmét.

 

Az oldalon:

1. Kutyaajtó hideg esetén

2. Mágneses szigetelőcsík

3. Gumi vagy műanyag billenőajtó

4. Dupla rétegű billenőajtó

5. A kutyaajtó téliesítése

 

 

1. Kutyaajtó hideg esetén

Ha még nem vásároltál kutyaajtót és aggaszt a téli hőveszteség a legjobb döntés, ha eleve olyan ajtót választassz, melyet hideg időre terveztek. A standard kutyaajtókon levő vékony műanyag billenőlap, mely szabadon leng a kiskedvenced után akár 6%-al is megemelheti az éves fűtésszámlát, a Green Builder Media egy tanulmánya szerint. Vannak azonban olyan kutyaajtók, melyeket direkt úgy terveztek, hogy minimalizálható legyen a hideg időben a hőveszteség. A következő jellemzőket keresd:

2. Mágneses, időjárásálló szigetelőcsík

A minőségi, időjárásálló szigetelőcsíkok zárva tartják a kiskedvenced bejáratát, ha éppen nincs használatban, így hatékonyan akadályozzák meg, hogy a meleg levegő kiszökjön az otthonodból.

3. Gumi vagy műanyag billenőajtó

Igenis számít, hogy milyen anyagból készül az a lap, amelyen keresztül a kedvenced közlekedik. Válassz olyan ajtót, mely időjárásálló gumi vagy műanyag billenőlappal felszerelt és vízlepergető.

4. Dupla rétegű műanyagajtó

Nem számít, milyen szorosan záródik be a billenőajtó és mennyire hatékonyan pergeti le a vizet, ha mindössze egy rétegnyi anyag választja el a kinti és a benti teret. A meleg hihetetlenül gyorsan kiszökik, ami az égbe röpíti a téli fűtésszámlát.

Ilyen esetben segíthet a dupla rétegű billenőajtó. Mindenképp olyat válassz, mely két réteg hajlékony gumi billenősorból áll, melyek között lehetőleg van egy kis hely, ahol a levegő szigetelésként szolgálhat. Még jobb, ha olyan stabil kétrétegű ajtót találsz, ahol a két réteg közti levegő be van zárva, így még hatékonyabban szigetel.

Ha különösen fontos számodra a légmenteses záródás és az, hogy idegen állatok még csak véletlenül se tévedjenek az otthonodba, akkor vedd számításba az elektronikus kutyaajtókat is, amik automatikusan lezárnak, ha épp nincsenek használatban. Ezeknél az elektromos kutyaajtóknál lehetőség van arra egy, a házi kedvenc nyakörvén rögzített mikrochip-nek köszönhetően, hogy az ajtó csak akkor legyen átjárható, ha a Te kedvenced közeledik.  Az ehhez hasonló termékeknek még egy hatalmas előnye van a standard kutyaajtókkal szemben egy megbízható, zárt nyílás a kinti és a benti tér között, mely tényleg csak akkor nyílik ki, ha a kedvenced átmegy rakta.

5. A kutyaajtó téliesítése

Ha már rendelkezel kutyaajtóval és nem szívesen cserélnéd ki, akár téliesítheted magad is! Ezzel a néhány tippel sokat javíthatsz a kutyaajtóval kapcsolatos téli problémákon:

A Jószerszám.com kínálatából

Válogasson SZILIKON TÖMÍTŐ termékeinkből!

Kattintson a képre...

  • Használj szilikon tömítőanyagot a rések és lyukak betapasztására.
  • Helyezz el időjárásálló szigetelőcsíkot az ajtó keretében.
  • Használj mágneseket az ajtó alsó részén, így a billenő lapok a helyükön maradnak, és nem lengnek felesleges. Ezzel csökkentheted a hőveszteséget.
  • Szilárdítsd meg a gyenge billenőlapokat ipari műanyag függönyanyaggal.
  • Szerelj fel egy második billenősort is, ha csak egy van.