Barkács tippek

Mi kell a tökéletes borospincéhez?

2021.01.19 12:31
Mi kell a tökéletes borospincéhez?

Már régóta tervezed, hogy otthonod egy borospincével gazdagítod? Először ismerd meg az a alapokat, hogy ideális döntést hozhass!

Mégis miért építene valaki borospincét az otthonába? "Egy pincében, ha megfelelően tároljuk a borokat, könnyen megőrizhetjük az italok minőséget és irányíthatjuk az érési folyamatot is."-árulta el Matt Crafton, a Chateau Montelena borásza.

 “Mind hallottunk már történeteket nagy jelentőséggel bíró, akár több évtizedig is büszkén a polcon díszelgő italokról, melyek felbontás után hatalmas csalódást okoztak – vitathatatlanul a helytelen tárolás miatt “ - nyilatkozta Crafton. “A borok esetében a minőség az egyetlen és legfontosabb szempont.”Valamint, sokkal egyszerűbb is takarosan, egy ennek szentelt helye tárolni a palackokat, mint össze-vissza az egész házban. Crafton hozzátette, hogy egy jól kialakított borospince akár egy otthon értékét is növelheti, és gyarapíthatja birtokosa borászattal kapcsolatos ismereteit.

 

Az oldalon:

 1. Otthoni borospincék típusai
 2. Egy otthoni borospince alapvető elemei
 3. Egy otthoni borospince kialakítása valóban Csináld magad project?
 4. Mennyibe kerül egy otthoni borospince kialakítása?
 5. Hogyan kezdj neki a pince feltöltésének?  

Otthoni borospincék típusai

Két féle típusról beszélhetünk: Elektronikus klímaberendezés által kontrollált pince, melyben a hőmérséklet és a páratartalom irányított; illetve földalatti pince, ahol a hőmérséklet nagyjából állandó és nem mesterségesen irányított. A két megvalósítás többféle stílusú pincében is megjelenhet. 

Az otthoni borospincék stílusai közül néhány:

 • Barlang stílus: Egy valós barlang kinézetét hordozza és érzetét kelti. Hagyományosan, a borbarlangokat a föld alatt alakították ki vagy egy domb oldalába mélyesztették. A mai technológia már lehetővé teszi, hogy az alagsorban alakítsuk ki a pincénket. Ha szívesen visszaidéznéd az 1920-as évek szesztilalmának hangulatát, ez a stílus jó választás lehet.
 • Üveggel körülzárt: Az egyik legnépszerűbb választás egy egyedi borszoba vagy pince kialakításához, hisz így mindenki láthatja is a helységet. Ez a koncepció szinte minden élettérben megvalósítható.
 • Bor fal: Ha csak kevés hely áll a rendelkezésünkre, kényelmes lehet a bort a falon tárolni. Az ilyen falak kialakításával sok palackot tárolhatsz anélkül, hogy feláldoznál bármennyit is otthonod értékes helyéből.
 • Kisebb bortartó állványok: A kis helyen megvalósított borospincék egyre népszerűbbek. A bortartó állványokkal magad alakíthatod olyan méretűre és stílusúra az italos sarkot, hogy tökéletesen beleilljen a legkisebb helyekre is.
 • Boros pince: Ha elegendő helyed van egy külön borospincéhez, egy asztal, egy pár szék és egy bár elhelyezésével máris olyan közeget teremthetsz, ahol a borkedvelők és Te is szívesen gyűltök össze kóstolókra.

 

 

Egy otthoni borospince alapvető elemei

 • Megfelelő hőmérséklet és páratartalom: Lakóhelyedtől függetlenül – Crafton szerint – a boroknak egy állandó hőmérsékleti zóna (ideálisan nagyjából 13 és 18 Celsius fok közötti) kell a megfelelő éréshez. A páratartalom ajánlott mértéke 50 és 70% közötti.
 • Megfelelő légáramlás: A belső térben különösen fontos a hűvös levegő áramlása, így a kialakításkor figyelembe kell venni ezt a szempontot is.
 • Hely: “Egy pince tervezése során” – árulta el Crafton – “törekedjünk nagyjából 50-100%-al nagyobb kapacitást kialakítani, mint amennyit gondolunk, hogy szükséges, hisz gyűjteményünk idővel gyarapodni fog.”Szigetelés: Hőforrásoktól megfelelően szigeteld el a helységet. Használj megfelelő vastagságú szigetelőanyagot.
 • Megfelelő világítás: A felesleges fény, különösen a napfény hatására a hőmérséklet ingadozhat. Egy borospincében a legjobb választás Crafton szerint a LED fény, hisz szinte hő leadása nélkül szolgáltatnak fényt,
 • Rezgésmentes hely: A gyakran közlekedő vasúti járművek, más nagy rezgéssel működő berendezések, de akár még az erős közúti forgalom is hátráltathatja a borok megfelelő érését.
 • Polcrendszer: A tárolók kiválasztásakor Crafton szerint borvásárlási szokásainkból érdemes kiindulni. Ha egyszerre csak egy-két palack italt vásárolsz, egy egyszerű, egy vagy két palack mély tároló rendszer jól működhet. Ha érlelési célból, egyszerre 6-12 üveg bort vásárolsz, érdemes lehet ekkora kapacitású tárolókat beszerezni. Ha nem magad építenéd a tároló polcokat, rengeteg opció van a lapra szerelt cédrus tárolóktól kezdve a fémből vagy akár drótból készült polcokig. A modularitás figyelembe vétele a polcrendszer kialakítása során kifizetődik a későbbiekben.
 • Felhasznált anyagok: Az anyagok választéka végtelen, a cédrustól az acélig számos lehetőség kínálkozik. Ne ezen spórolj! Tartsd szem előtt, hogy a teli üvegek nehezek és az alakjuk is eltérő.

 

Egy otthoni borospince kialakítása valóban Csináld magad project?

A költségkeretedtől és a borospince céljától függően, egészen addig otthoni project, míg nem ad hozzá plusz teret az otthonodhoz. A kialakításhoz szükséges anyagok széleskörűen beszerezhetők. Ám egy otthoni borospince kialakításakor mindig tartsuk szem előtt a rugalmasságot és az egyszerűséget.

Crafton szerint a habszivacs szigetelés és a rétegelt lemez is jól használható, bár a vízálló réteggel kezelt felület segíthet minimalizálni a penész kialakulását. Ha a szigetelés alá, a szoba felőli oldalról egy párazáró réteg is kerül, könnyebben marad állandó a hőmérséklet.

“Tartózkodjunk a gipszkarton vagy bármilyen, nedvességre érzékeny anyag használatától”, javasolta Crafton. “Ha van lehetőségünk, létesítsünk egy padlóösszefolyót, így könnyebb lesz feltakarítani az esetlegesen eltört üvegek után.

“A hűtést megint csak méretezzük túl, és legyen egy B tervünk arra az esetre, ha a vásárolt egységek között kevés a hely. Én mindig szoktam javasolni plusz egy 110 Voltos konnektor beszerelését is, ha később esetleg szeretnénk egy hordozható hőmérő rendszert, egy iPad-et vagy egy páramentesítőt használni a helységben.

Pro tip: Amikor a borospince ajtaját választod ki, győződj meg róla, hogy az valóban tökéletesen zár és a külső meleg biztosan nem tud beszökni a helyiségbe.    

 

 

 

Mennyibe kerül egy otthoni borospince kialakítása?

Feltételezve, hogy a hely már rendelkezésre áll, egy egyszerű, pár száz üveg tárolási kapacitással bíró tároló 300.000 Ft alatti összegből kivitelezhető. Ez az összeg persze jelentősen csökken, ha már eleve rendelkezésedre áll némi alapanyag, vagy ha hűtőberendezés nélkül is biztosítható a megfelelő hőfok.

“Már csak az, ha a tárolókat magunk készítjük ahelyett, hogy előre megtervezettet és összeszereltet vásárolnánk, nagy megtakarítást jelenthet” – árulta el Crafton. – “Egy nagy, elit borospince kialakítása egyedi tárolókkal és páncélajtóval könnyen meghaladhatja a 3 millió forintot is anélkül, hogy egy üveg ital is került volna a polcokra.

Hogyan kezdj neki a pince feltöltésének?

Crafton hangsúlyozta, hogy ha valóban akarunk építeni egy borospincét, szánjunk időt és pénzt arra, hogy jó borokkal töltsük fel és azokat megfelelően tároljuk. A következőket javasolta a borász:

 • Tároljuk az üvegeket az oldalukra fordítva vagy akár fejjel lefele, így a dugó nem szárad ki.
 • Igyekezzünk csoportosítani és egy helyre rendezni az átlagos, “mindennapi” üvegeket a különlegességektől. Így könnyen megtaláljuk a tökéletes itókát egy átlagos kedd este, és elkerülhetjük, hogy egy gondosan félretett palackot bontsunk meg tévedésből.
 • Rendszerezzük a pincét régiók, érettség vagy fajta szerint. Például, tegyünk minden Napa Völgyi Cabernet-t egy helyre, vagy minden 2007-es évjáratot egymás mellé.
 • Vezessük valamilyen rendszerben, akár egy füzetben, a felbontott borok nevét, a kibontás dátumát, a palackért kifizetett összeget és, hogy mennyire ízlett az ital. Ha egy ital bevált, legközelebb érdemes lehet akár több palackkal is beszerezni.
 • Az olyan helyeken, ahol a rezgésmentesség nem biztosítható, a borász azt javasolja, hogy csavarjuk buborékos fóliába vagy hungarocell anyagba az üvegeket, így tompítható a rezgés.
 • A hűtő sokkal hatékonyabban működik, ha a pince tele van, tehát töltsd fel minél előbb!