Barkács tippek

Vakolás

2020.09.24 08:15
Vakolás

A vakolás egy olyan szaktudást igénylő munka, amelyet általában szakemberek végeznek. Azonban ez nem feltétlen egy olcsó mulatság. Ha úgy gondolod, hogy Te is szívesen kipróbálnád magad benne némi pénzt is megspórolva, akkor olvass tovább!

 

 

 

 

 

 

A vakolás határozottan egy olyan készség, amelyet értened kell, mielőtt belevágsz. Ne aggódj, minden megtanulható, de bele fog telni egy kis időbe és gyakorlásba. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg az általad elkészített vakolás nem lesz olyan, mint egy szakemberé, aki már legalább 30 éve dolgozik ebben a szakmában, de egy kis erőfeszítéssel és gyakorlással szinte tökéletesen meg tudod majd csinálni.

Lépésről lépésre…

  1. Keverjük ki a gipszet

Kezdjük az elején! Ahogy tortasütésnél sem mindegy, hogy milyen állagú a masszánk, úgy a vakolásnál sem. Először is szükséged lesz egy keverőgépre, amivel jól össze tudod keverni a gipszet és ehhez szükséged lesz még két nagyobb vödörre. Ha van rá lehetőséged, akkor kifejezetten erre a műveletre alkalmas vödröket szerezz be. Először tölts egy kis gipszet az egyik vödörbe, majd szép lassan adagolj hozzá vizet. Kezdd el összekeverni őket a keverőgéppel közepes erősségen. Addig adagold hozzá vizet, amíg krémes állagú nem lesz.

 

A Jószerszám.Com kínálatából

Válogasson KEVERŐ termékeinkből!

 

 

 Megjegyzés: Mindig győződj meg arról, hogy a vödröd szélen nem maradt elkeveretlen gipsz, és, hogy nincsenek benne száraz foltok!

Fontos, hogy egyszerre csak kevés gipszet keverj ki, mert gyorsan megköt. Ha elkezd kötni a gipsz, akkor már nem lehet olyan szépen felkenni a falra. Ezután töltsd meg a másik vödröt vízzel és mosd le a keverőgépet. Tedd bele a vízbe és kapcsold egy magas fokozatra. Nagyon fontos, hogy az eszközeidet mindig tartsd tisztán, mert az eszközön maradt száraz gipszdaraboktól a friss keverékünk darabossá válhat. Célszerű a ruháról is leszedni a rászáradt vakolatdarabokat, nehogy a vödörbe hulljon keveréskor. Mindent tarts tisztán!

 

  1. PVA használata - Tapadáselősegítő

A PVA nem más, mint egy tapadáselősegítő oldat, aminek köszönhetően a második réteg vakolat jobban tapad. EZT NEM KELL MINDEN ESETBEN HASZNÁLNI! Csak akkor, van rá szükség, ha már van egy réteg vakolatunk a falon vagy, ha nehezen tapadó felületről van szó, mint például egy fényes felületről.

Keverd össze a PVA-t vízzel 3:1 arányban és fesd közvetlenül a falra. Ez a keverék segít megerősíteni a falat és kulcsfontosságú szerepe lesz a vakolat tartósságának megőrzésében.

Megjegyzés: Akár használsz PVA-t akár nem, fontos, hogy meggyőződj arról, hogy a fal, amit vakolsz pormentes, különben egy rémálom lesz tapadásra bírni a gipszet.

 

  1. Vakolás folyamata

A vakolás két rétegből fog állni. Az első réteg arra szolgál, hogy kiegyenlítsük vele a falat. Győződj meg róla, hogy az első réteged sima és egyenletes, mivel ez lesz a második réteged alapja.

Első lépésként vizezd be egy kicsit a vakolókanalad és a simítólapod. Ezután a vakolókanál segítségével tegyél egy kis gipszet a simítólapra. A simító helyes tartása először egy kicsit szokatlan lesz, de tulajdonképpen csak egyenesen kell tartanod, hogy ne csússzon le róla az anyag.

 

A Jószerszám.Com kínálatából

Válogasson VAKOLÓKANÁL termékeinkből!

 

 

 

A vakolókanál egyik oldalával vegyél fel egy kis gipszet. Ezután helyezd a vakolókanál élét a falhoz úgy, hogy egy szöget zárjon be a kanál éle és a fal. Majd lentről felfelé haladva húzd a kanalat, közben nyomást gyakorolva vele a falra és a kanalat úgy forgatva, mintha egy félkört akarnál rajzolni. Ahogy haladsz, a vakolókanál és a falat bezáró szögnek egyre kisebbnek kell lennie, mivel egyre kevesebb gipsz lesz a vakolókanaladon. Ezt addig csináld, amíg be nem fedted az egész falat.

Megjegyzés: ezt a technikát fordítva is alkalmazhatod, azaz fentről lefelé haladva.

 

  1. A vakolat kisimítása

Ne aggódj a vakolat kiegyenlítésén addig, amíg a falat teljesen be nem fedted és nem hagytad egy kicsit kötni. Ha ezzel megvagy, akkor jön a fal kisimítása. A vakolókanál segítségével egyengesd el a falon a vakolatot, húzd el a vakolókanál okozta csíkokat, illetve szedd le a felesleget. Ezt a felesleget tedd a simítólapátod hátuljára, és használd azokra a helyekre, ahol kevés még az anyag és ki kell egyenesíteni.

 

A Jószerszám.Com kínálatából

Válogasson VÖDÖR termékeinkből!

 

Megjegyzés: ezt a mozdulatot érdemes egy kicsit erősebben csinálni, mert ezáltal szebb lesz a végkifejlet. Azonban arra figyelj, hogy ne nyomd túl erősen, mert nyomot hagyhat a falon.  

 

4+1+1+1 tippek

  • Az anyag száradása

A vakolásnál az anyag száradására nagy hangsúlyt kell fektetni. Ez azt jelenti, hogy hagyni kell elég időt arra, hogy meg tudjon száradni, mielőtt a következő fázisba kezdenél. Ugyanis, ha túl hamar kezded el kisimítani a vakolatot, akkor szétnyomódik a falon. Ha viszont túl sokáig hagyod a falon, túl keményre köt, és nem fogod tudni szépen eldolgozni. Próbáld meg megtalálni a kettő közötti állapotot.

 

 

 

  • A vakolat benedvesítése, ha túl gyorsan megszáradt volna

Ha egy nagy falon dolgozol, vagy mondjuk egy meglehetősen meleg nap van, észre fogod venni, hogy a fal túl gyorsan szárad. Kérlek ne pánikolj, mert van megoldás. Csak nedvesítsd be a vakolatot, ezáltal újra használhatóvá teszed. Ehhez használhatsz egy szórófejes üveget, de akár egy ecset segítségével is felviheted a vizet. A víz mennyisége változhat, attól függően, hogy mennyire száradt ki a fal az adott falszakaszon.

Mindig két réteg vakolatot kenj fel a falra!

Ennek az a magyarázata, hogy ha csak egy réteget kensz fel a falra, akkor az túl vékony lesz, és könnyen megrepedhet, mialatt szárad. Igen, tudom, két réteg sokkal több munka, de hidd el, megéri. A második réteg vakolat emellett arra is jó, hogy ahol a falad még nem elég egyenletes, ott tökéletesítheted.

 A második réteg felkenésével addig várj, amíg az első réteged egy kicsit megszilárdult (lehet, hogy a színe is változik). Ahhoz hogy felvidd a második réteget, lényegében meg kell ismételni a fent említett folyamatot, de a második rétegnél különösen figyelj az apró részletekre, amikor a vakolat kiegyenlítéséhez érsz. A cél, hogy eltávolítsuk az ÖSSZES vakolókanál által okozott csíkot, vonalat. Egy ténylegesen sima felületet szeretnénk kapni.

Megjegyzés: Nem az a fontos, hogy polírozzuk a falat, csak az, hogy egyenletes legyen!

  • Hogyan vakolj a sarkokban és javítsd a hibákat

Vakolni a sarkokban és az éleknél… kicsit trükkös lehet. Előfordulhat, hogy túl sok vagy túl kevés vakolatot teszel. Ez így kicsit elbizonytalaníthat, hogy miért is vágtál bele. Ha a vakolatod némileg már megszáradt, használj egy ecsetet és kend át a vakolatot a sarkokban.

 

Ne kend át durván, mert az nyomokat hagyhat a vakolaton. Természetesen ezt a technikát használhatod arra is, hogy más hibákat is kijavíts, mint például lyukakat vagy vonalakat… Ha pedig a vakolatod már szárad, de néhány helyen még durvának és egyenetlennek érzed, lecsiszolhatod.

A Jószerszám.Com kínálatából

Válogass SIMÍTÓ termékeinkből!

Ezek a technikák a kulcsai egy tökéletesen levakolt falnak. A vakolás nem egyszerű, tudd, hogy gyakorlás teszi a mestert. A 100%-os végeredmény sok gyakorlást, precizitást, óvatosságot és tapasztalatot igényel. Ha valami nem megy a tervek szerint, ne ijedj meg. A legtöbb dolog kijavítható.

 

Tipp: kezdd egy kis fallal, valami olyan helyen, ahol nem bánod, ha nem tökéletes.

Sok sikert!

 

 

Eszközök a vakoláshoz:

- vakolókanál

- vödrök

- simítólap

- festő ecset / szórófejes palack