Barkács tippek

A 10 leggyakoribb hiba, amit a hobbi vízvezeték szerelők elkövetnek

2021.02.25 10:00
A 10 leggyakoribb hiba, amit a hobbi vízvezeték szerelők elkövetnek

A legtöbb, háztartásban felmerülő vízvezeték javítási és felújítási feladat könnyedén elvégezhető, ha rendelkezésedre áll néhány speciális eszköz és nem ijedsz meg egy kis munkától. A feladat nem fizikailag jelent kihívást. Pontosan kell ismerned azonban a különböző csöveket, szerelvényeket, ragasztó- és kötőanyagokat, mivel ezen a területen a kevésbé tapasztalt hobbi vízszerelők könnyen mellényúlhatnak. Ám a nem megfelelő alkatrészek használata mellett a lelkes hobbi vízszerelők más gyakori hibákat is elkövetnek. Cikkünkből megtudhatod, hogy kerülheted el a 10 leggyakoribb vízszerelési hibát és végezheted el hatékonyan a javításokat.

Túlszorított csatlakozók

A túlságosan feszesre húzott vízvezetékek, csövek, szerelvények és WC bilincsek a toplistások az amatőr vízvezeték szerelők által elkövetett hibák között. Ha túlságosan erősen húzol meg egy galvanizált vagy menetes csövet, T-idomot vagy könyökcsövet, akkor az könnyen az illeszték megrepedésével járhat. Lehet, hogy nem keletkezik rögtön repedés, de a túlerőltetés miatt a következő hetek során bármikor elpattanhat az illeszték, ami vízszivárgáshoz vezethet.

A szaniterek műanyag illesztékeinek túlfeszítése még gyakoribb probléma. A vízvezetékek illesztékeinek rögzítéséhez nincs szükség óriási erőre. Ha azonban túl szorosra feszíted az anyacsavarokat, azok elpattanhatnak, és az illesztés szivároghat. Emellett, a WC-t a padlóhoz rögzítő tartószerkezet, ill. a csészét az öblítő tartállyal összekötő vezeték túlfeszítése akár a porcelán csésze megrepedését is okozhatja, így a WC tönkremehet.

 

 

Menettömítő szalag fordított feltekerése vagy rossz szalag használata

A PTFE-t (más néven teflonszalagot) mindig az óramutató járásával megegyező irányba kell a menet köré tekerni, így fogja megfelelően ellátni a feladatát. Azonban sok önjelölt mester visszafelé tekeri fel a tömítő szalagot, ami így csak lazít a meneten ahelyett, hogy szorosabban rögzítené azt. Értelmetlen ilyen módon használni a szalagot, mivel így nem tud a menethez illeszkedni az illeszték meghúzásakor.

Egy tipp a megfelelő körbetekeréshez: A menetet háromszor tekerd körbe úgy, hogy a cső rögzítésekor az utolsó tekerés után a szalag vége a bal oldalra nézzen. Ha az utolsó körbetekerés után jobb oldalon van a szalag, inkább kezdd el a folyamatot elölről.

Fontos az is, hogy a megfelelő szalagot használd:

  • Vízvezeték illesztékeknél használj vékony fehér vagy vastag rózsaszínű menetrögzítő szalagot.
  • A sárga színű, gázvezetékhez való szalagot ajánlott a gázvezetékek meneteinek tömítésénél alkalmazni.
  • Soha ne használj tömítő szalagot nagy nyomású illetve hollandi-csatlakozós szerelvényeknél.

 

 

Első választás: a lefolyótisztító szerek használata

A konyhai vagy a fürdőszobai lefolyódugulás megszűntetésének legegyszerűbb módja egy csőgörény vagy más lefolyótisztításra tervezett eszköz használata. Az is jó megoldás lehet, ha egyszerűen eltávolítod a szifont és kipucolod a dugulást. Sajnos azonban sok lelkes hobbiszerelő elsőként a lefolyótisztító szer után nyúl, és gyakran sokkal többet önt a lefolyóba, mint amennyi az ajánlott mennyiség. Ez egy nagy hiba, mivel ezen szerek használata nem, hogy nem a legjobb megoldás, így nem is igazán javít a helyzeten. Valójában, ezek a szerek több bajt okozhatnak, mint segíthetnek. Hogy miért?

  • Ha a folyékony tisztítószer nem oldja fel a dugulást, később vagy Neked vagy a vízszerelődnek egészen biztosan el kell távolítania a szennyvízelvezető csövet, különben az megtelik maró hatású tisztítószerrel. Ugye, hogy nem lenne vidám…
  • A lefolyótisztító szer túl nagy mennyiségű vagy túl gyakori alkalmazása károsíthatja a fém szifonokat és csővezetéket, ezzel szivárgást idézhet elő.
  • A folyékony lefolyótisztító szer károsítja a csatlakozókban alkalmazott gumitömítéseket. Ha a lakásod vízvezetékrendszerében gumitömítések vannak a csövek csatlakozásánál és gyakran használsz folyékony lefolyótisztító szereket, a jövőben valószínűleg jelentkezni fog szivárgás.

 

Megfelelő cserealkatrészek nélküli javítás

A hobbi vízszerelők gyakran esnek abba a hibába, hogy egy csaptelep megjavításához mindösszesen egy betétszelepet vagy tömítőgyűrűt vásárolnak. Ám ha már egy meglévő betétszelep vagy tömítőgyűrű elhasználódott, valószínű, hogy a többi alkatrésszel is ez a helyzet. Ha a javítás során nem cseréled ki a záró szelepet, a tömítést vagy az O-gyűrűt, nagy az esélye annak, hogy a csaptelep ugyanúgy szivárogni fog. Ez pedig nem jelent mást, mint egy második látogatást a szaküzletben és egy újabb szét- és összeszerelést. Mivel ezek az alkatrészek jellemzően olcsóak, egy-egy elem cseréje helyett “építsd újra” a csaptelepet teljesen új alkotóelemekből.  

Ugyanez érvényes a lefolyóvezetékek szerelésére is. Ha már egyszer szétszeded a szifont és a csatornacsövet, bizonyosodj meg arról, hogy elegendő kompressziós gumitömítés áll-e rendelkezésedre ahhoz, hogy minden csatlakozásnál kicserélhesd. Az elferdült polikarbonát tömítőgyűrűk PVC szifonokon és könyökcsövek újra felhasználhatók, de nem árt, ha van a kezed ügyében néhány új darab is, arra az esetre, ha kiderülne, hogy a használatban lévő megrepedt..  

 

 

Nincs elzárva a víz

Sok ezermester gondolja úgy, hogy nyugodtan nyitva hagyhatja a vizet addig, amíg gyorsan kicserél egy szelepet. Ez azonban ritkán vezet jóhoz. Ha nem tudod felszerelni az új szelepet vagy csaptelepet, a víz teljes nyomással áraszthatja el a szobát, akár a lentebb található helyiségeket is. Miért kockáztatnád meg, hogy az otthonodban millió forintos kár keletkezzen, mikor csak néhány percig tart elzárni a fő nyomó szelepet? A tapasztalt vízszerelők mindig elzárják a főcsapot. Ezért Neked is érdemes így tenned.

 

Túl nagy erő kifejtése egy beragadt vízelzáró szelepre

A nyomócsövek elzáró szelepei könnyen beragadnak, ha sokáig nincsenek használatban. Ha egyszerűen, kézzel nem tudod elfordítani a szelepkart, ne hidd azt, hogy majd az izomerő segíteni fog. Nemcsak a szelepkart fogod letörni, hanem akár a szelepzárat is megrongálhatod. A probléma általában az, hogy a szelepzár beragad, ami megakadályozza annak elmozdulását. Egy franciakulccsal könnyen meglazíthatod a szelepzár anyacsavarját éppen csak annyira, hogy a szelepkart el tudd mozdítani. Ha elkészültél, csak szorítsd vissza az anyacsavart, és győződj meg arról, hogy nem szivárog-e.

 

Rézcsövek forrasztása a felületek megszárítása nélkül

A rész csöveknek és illesztékeknek forrasztás előtt teljesen száraznak kell lenniük. Ha a munkakörnyezetbe egy egész pici nedvesség is kerül, az illesztés szivárogni fog. Hidd el, mi már próbáltuk a forrasztóval elpárologtatni a vizet. Nem sikerült. A gőz piciny lyukakat hoz létre a forrasztott felületeken. Amikor megnyitod a vizet, látni fogod a kilövellő vízsugarakat. És akkor bizony újra kell kezdened az egész műveletet. A megoldás nem más, mint hogy a csövet dugaszold el egy különleges kapszula alakú dugattyúval, más speciális eszközzel vagy egyszerűen egy kevés fehér kenyérrel, mielőtt hozzáfognál annak forrasztásához.

 

Megfelelő szerszámok hiánya

Ha a vízszerelők dolgoznak, mindig könnyűnek tűnik a feladat, de ez csak azért van, mert megvannak a megfelelő szerszámaik. A hobbiszerelők gyakran próbálnak lavírozni azokkal az szerszámokkal, amik éppen a kezük ügyébe akadnak. Ilyenkor tudnak a dolgok nagyon balul kiütni. Ha egy régi, horganyozott csősapkát egy sima csavarkulccsal vagy fogóval próbálsz meg eltávolítani, a cső eltörhet és menetet hagyhat annak a falában. Az effajta károk azonban megelőzhetőek, ha beruházol egy nem túl drága csőkulcs készletre.  

 

  • Előzd meg a csaptelep fényezésének sérülését hevederhasználatával. Vagy, ha csőfogó kulcs használata mellett döntessz, legalább tekerd körbe a fogait szigetelőszalaggal.
  • Távolítsd el a beragadt csöveket és kötőelemeket egy állítható csőkulccsal.
  • Annak érdekében, hogy a csővezetékeken lévő vágás tökéletes legyen, használj csővágó gépet egyszerű fémfűrész helyett.
  • Gyorsítsd fel a réz csiszolását külső és belső drótkefe együttes alkalmazásával.

 

 

Y-elágazás, T-elágazás és lefolyócső könyök összetévesztése

Ahhoz, hogy a kellemetlen szagokat elkerülhesd és a területre vonatkozó szabályokat is betarthasd elkerülhetetlen, hogy pontosan tudd, melyik lefolyó idomot mikor kell használni. A képen a hobbiszerelő egy Y-idommal próbálta meg összekötni a P-idomot a függőleges lefolyócsővel. Azonban ebben az esetben szükség lenne egy 45 °-os könyökcsőre is azért, hogy a vízszintes P-idom kapcsolat meglegyen. Talán úgy tűnik, hogy minden rendben van, de ez a megoldás szabályellenes és problémákat okozhat. Az öblítővíz olyan gyorsan folyhat le a keskeny keresztmetszeten, hogy az vizet szívhat el a P-idomból, ami a szennyvíz csatornában levő levegő visszaszivárgását okozhatja egyenesen a lakásba. Más szavakkal élve, ez a megoldás minden módon bűzlik. Ezermesterünknek ebben az esetben egy lefolyó T-idomot kellett volna használnia. Ám ez utóbbi sem alkalmazható minden lefolyónál. Nem használhatod például két vízszintes cső, vagy egy függőleges cső vízszintes lefolyóhoz való kötéséhez. A helyzet válogatja, hogy Y-idomot, T-elágazást illetve rövid vagy hosszú lefolyócső könyököt kell alkalmazni. További szabály, hogy nem használhatsz 90 °-os lefolyó könyököt ahhoz sem, hogy megváltoztasd a lefolyó rendszerben az áramlási irányt (hacsak nem rajongsz tiszta szívből dugulások kipucolásáért). Pontosan tisztában kell hát lenned azzal, hogy melyik alkatrészt mikor használhatod. Egy vízvezeték szerelőknek szóló könyvvel biztosra mehetsz, de akár a vízvezeték szerelőd tanácsát is kikérheted, mielőtt alkatrészvásárlásba kezdesz.

 

 

Nyereg szelep szerelése egy jégkészítő vagy párásító berendezéshez

A nyereg szelepek alkalmazása nem kompatibilis a jelenlegi vízvezeték szerelési szabályokkal. Ám néhány jégkészítőhöz és párásítóhoz még mindig tartozékként csomagolják, és kereskedelmi forgalomban is kapható. Így a kevésbé hozzáértő hobbiszerelők továbbra is alkalmazzák ezeket. Ez nagy hiba. A nyereg szelepek közismertek arról, hogy szivárognak, különösen miután sokszor nyitották és zárták vissza őket. Mivel gyakran eldugott helyekre szerelik ezeket, a szivárgás akár hónapokig is észrevétlen maradhat, ami penészedéshez vezethet. Cseréld hát le ezeket golyósszelepekre! Ha már van nyereg szeleped, szereld ki és helyettesítsd golyósszeleppel, mielőtt a régi szivárogni kezd.